СподелиПремиерът в оставка акад. Николай Денков направи обръщение по Националната

...
СподелиПремиерът в оставка акад. Николай Денков направи обръщение по Националната
Коментари Харесай

Денков към ГЕРБ-СДС: Спазете думата си, не хвърляйте държавата в хаос

Сподели

Премиерът в оставка акад. Николай Денков направи послание по Националната телевизия по отношение на завършилите договаряния с ГЕРБ-СДС. По-рано през днешния ден препоръчаната за поста му от партията на Бойко Борисов Мария Габриел разгласи, че ще внесе писмо в Народното събрание, че отдръпва кандидатурата си за министър-председател. „ ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втори мандат “, сподели още на брифинга вицепремиерът и външен министър в оставка Габриел.

Часове по-късно ротационният министър председател в оставка Денков прикани: „ Спазете думата си и осъществете ротацията “.
Ето какво още сподели той:
„ Обръщам се през днешния ден към управлението на ГЕРБ-СДС и подсещам за даденото преди девет месеца заричане. Вместо да хвърлят страната в безпорядък, дано спазят дадената дума – да подпишем съглашението и да гласуваме държавно управление с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет (МС).

Преговорите за промени в състава на Министерски съвет демонстрираха, че нямаме взаимно единодушие за промяна на министри. Съгласно ангажимента ни би трябвало единствено ние с госпожа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на договарянията изработихме съглашение за промените в правосъдната система, регулаторите и службите. То беше оповестено и ние сме подготвени да го подпишем, разгласи Денков.

Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди девет месеца дума? Ще се откажете ли от съглашението за промени, ще хвърлите ли страната още веднъж в цикъл от избори, запита Денков. Единственото, което се чака от вас през днешния ден, е да спазите думата си, сподели той.

Аз съблюдавах обещанието си и на 6 март моята оставка беше призната, сподели Николай Денков в обръщението.

Обещанията би трябвало да се съблюдават. Това е в основата на всяко взаимно доверие както в политиката, по този начин и в живота, разяснява той при започване на обръщението. Денков напомни по какъв начин преди девет месеца е образувано държавно управление, което, по думите на премиера в оставка, е постигнало доста. Освен всичко друго преди два дни Европейският съвет даде явен знак, че се движим решително към еврозоната, а възможностите за отваряне до края на годината на сухопътните шенгенски граници са доста високи, уточни също той. За да осъществим тези дълготрайни задания, преди девет месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че държавното управление е със период от 18 месеца – до края на 2024 година, като в средата на интервала ще се ротират министър председателите, а министрите ще се сменят единствено по взаимно единодушие, напомни още Денков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР