СподелиПредседателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще връчи днес наградата

...
СподелиПредседателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще връчи днес наградата
Коментари Харесай

Връчват наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Махса Амини и движението „Жена, живот, свобода“

Сподели
Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще връчи през днешния ден премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта за 2023 година на Джина Махса Амини и придвижването „ Жена, живот, независимост “ в Иран.

Семейството на иранската кюрдка Махса Амини, умряла след арест предходната година поради неспазване на разпоредбите за носене на хиджаб в Иран, няма да може да пътува до Франция, стана ясно преди дни. Роднините на Махса са имали нужната виза за пътешестване, само че не са съумели да се качат на самолета, с който да изоставен Иран, споделя адвокатката Ширин Ардакани. Паспортите им са били иззети. Вместо тях на церемонията ще участва различен техен юрист – Салех Никбахт, оповестява Българска телеграфна агенция.

Наградата „ Сахаров “ се връчва в региона на човешките права и беше присъдена предишния октомври на Махса Амини и на протестното придвижване, което нейната ненавременна гибел породи в цялостен Иран. То е известно с името „ Жени, живот, независимост “. Протестите бяха потушени от управляващите, при което съгласно ирански правозащитници са починали стотици стачкуващи. Хиляди хора бяха задържани.

Наградата „ Сахаров “ за независимост на мисълта, връчена за първи път през 1988 година на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко. Тя е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за активност в региона на правата на индивида и носи името на съветския.ядрен физик, отстъпник, държавник и бранител на човешките права и гражданските свободи в Съветския съюз Андрей Сахаров. Тя е жест на самопризнание за лица, групи и организации, които имат извънреден принос за отбраната на свободата на мисълта.

Наградата „ Сахаров “ и награда от 50 000 евро се връчват на публично пленарно съвещание на Екологичен потенциал в Страсбург в края на всяка година.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР