СподелиПредложението са шестседмична пауза в боевете между Хамас“ и Израел

...
СподелиПредложението са шестседмична пауза в боевете между Хамас“ и Израел
Коментари Харесай

ЦРУ, Катар и Египет в опит да постигнат примирие в Газа, Нетаняху изключва изтегляне на войските си

Сподели
Предложението са шестседмична пауза в боевете сред „ Хамас “ и Израел на територията на Ивицата Газа ще бъде „ проучено “ от палестинската формация, до момента в който израелският министър председател Бенамин Нетаняху е безапелационен, че няма да изтегли войските си от анклава.

Инициативата за краткотрайното помирение идваща от Катар и разузнаванията на Египет и Съединени американски щати и е съгласувана с ръководителите на израелското разузнаване.

Тя e била показана на водачите на ислямистката формация.

„ Хамас “ разгласи, че „ изследва “ предлагането за помирение, което ще бъде употребявано за освобождение на заложници, държани в Газа, в подмяна на освобождение на палестински пандизчии и снабдяване на повече помощи в обсадения анклав.

Седмиците на договаряния забуксуваха поради отхвърли на Израел да одобри настояването на „ Хамас “ за непрекъснато преустановяване на огъня в края на едно многоетапното съглашение – нещо, за което медиаторите също упорстваха – споделиха източници на „ Файненшъл таймс “, осведомени с договарянията, написа Българска телеграфна агенция.

„ Хамас “ е отворен за всевъзможни „ съществени “ начинания, при изискване че те водят до „ всеобхватно преустановяване “ на военните дейности, сподели той, като прикани за цялостно евакуиране на израелските сили от Газа, за завръщане на съвсем 2 милиона разселени палестинци в домовете им и за „ сериозна замяна на пандизчии “, съобщи водачът на придвижването Исмаил Хания.

Базираният в Катар водач разгласи също, че е получил покана да посети Египет, с цел да разиска предлагането.

Посредниците се надяват, че в случай че съумеят да реализират съглашение, ще могат да употребяват шестте седмици на мира, с цел да работят за непрекъснато преустановяване на огъня, съобщи лице, осведомено с хода на договарянията.

„ Няма опция, това е казусът “, сподели източникът, представен от „ Файненшъл таймс “.

Въпреки очакванията, че съглашението може да докара до прекъсване на боевете и освобождение на над 130-те заложници, които към момента се намират в Газа, наподобява, че сред враждуващите страни има големи различия, показва английското издание.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се придържа твърдо към дефинираните си по-рано позиции, като изключва изтеглянето на израелските сили от Газа или освобождението на „ хиляди терористи “ като част от каквато и да било договорка с „ Хамас “, отбелязва „ Файненшъл таймс “.

„ Нищо от това няма да се случи. Какво ще стане? Ще има цялостна победа “, съобщи през вчерашния ден Нетаняху, наблягайки, че войната ще продължи, до момента в който Израел реализира задачите си.

Това значи „ да отстраняваме „ Хамас “, да върнем всички наши заложници и да подсигуряваме, че Газа в никакъв случай повече няма да съставлява опасност за Израел “, сподели той.

Нетаняху е изправен пред засилващи се апели в Израел да направи повече, с цел да обезпечи освобождението на останалите заложници, както и пред възходящ интернационален напън за преустановяване на офанзивата в Газа, при която, по данни на палестинските здравни служби, до момента са починали над 26 000 души.

В неговата крайнодясна коалиция обаче има мощна опозиция против всякаква договорка с ислямистката формация, която стои зад нападението от 7 октомври, при което съгласно Израел са били убити към 1200 души и отвлечени 250.

Министри ултранационалисти от обединението на Нетаняху заплашиха да смъкват държавното управление, в случай че Израел приключи войната или освободи палестинци, наказани за тежки закононарушения. „ Една безразсъдна договорка ще бъде равнозначна на събаряне на държавното управление “, написа министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир в обществената мрежа „ Екс “, представен от „ Файненшъл таймс “.

Британското издание напомня, че Катар, Съединени американски щати и Египет посредничиха за сключването на краткотрайно помирение през ноември, по време на което „ Хамас “ освободи повече от 100 дами и деца. В подмяна Израел освободи 240 палестински дами и деца, държани в израелски затвори. Тази договорка обаче се провали при започване на декември и се чака всяко ново съглашение да бъде доста по-сложно, защото измежду останалите заложници има израелски бойци и резервисти, за които се чака „ Хамас “ да изиска доста по-големи отстъпки.

Лидерът на „ Хамас “ Исмаил Хания отива в Кайро, с цел да разиска предложение за преустановяване на огъня, написа в заглавие в. „ Гардиън “.

Източници на английското издание оповестяват, че предлагането включва помирение на три стадия, по време на които групировката първо ще освободи останалите цивилни измежду заложниците, които е взела в плен на 7 октомври, по-късно бойците и най-после ще съобщи телата на убитите заложници.

Това предложение наподобява е най-сериозната мирна самодейност след късото помирение в края на ноември, показва „ Гардиън “.

Израелският министър председател Нетаняху е подложен на напън от Белия дом да откри път към преустановяване на войната, а в Израел – от роднините на заложниците, които считат, че договарянията са единственият метод да ги върнат вкъщи.

Договарянето на детайлите усложнява постигането на „ рамково съглашение “ за замяна на заложници против пандизчии сред „ Хамас “ и Израел, написа в заглавие в. “Вашингтон пост “.

Според източници на американското издание, осведомени с договарянията, всички цивилни заложници, държани от „ Хамас “ в Газа, ще бъдат освободени по силата на съглашение за шестседмична пауза в бойните дейности, препоръчано от Съединени американски щати, Катар и Египет, част от което е признато по принцип от Израел, а „ Хамас “ към момента го изследва.

Предложението планува освобождението на палестинските пандизчии, държани от Израел, като един пленник ще се разменя за трима пандизчии, краткотрайно евакуиране на израелските войски от гъстонаселените региони на Газа и доста увеличение на филантропичната помощ, която постъпва в анклава, показва „ Вашингтон пост “.

Описано като „ рамково съглашение “, то съставлява документ от две или три страници с няколко точки. В него се плануват следващи паузи след приключването на шестте седмици, по време на които ще бъдат освободени израелски военнопленници и ще бъдат предадени телата на заложници, които са починали в плен, на фона на очакванията на медиаторите, че удължаването може да докара до дефинитивно преустановяване на боевете, които скоро ще навлязат в четвъртия си месец. По данни на Израел „ Хамас “ към момента държи 109 заложници, в това число възрастни хора и деца, както и телата на 27 души.

Междувременно израелската войска призна, че наводнява тунели на „ Хамас “, отбелязва в. „ Монд “.

Израелската войска уточни, че наводнява тунели, употребявани от палестинското ислямистко придвижване „ Хамас “ в линията Газа, с цел да ги „ обезврежда “, като в същото време увери цивилното население, че достъпът до питейна вода няма да бъде заплашен.

„ Разработени са разнообразни принадлежности за изтичане на огромни размери вода в тунелите “, се споделя в изказване на армията. Този способ „ е създаден по професионален метод, което включва също разбор на характерностите на почвата и тръбите “ в съответните региони, с цел да се подсигурява, че няма да има вреди за подпочвените води, добави армията. Методът се употребява единствено тук-там, където е „ подобаващ “, показаха силите за защитата на Израел, представени от френското издание.

Наричана от израелските военни „ метрото на Газа “, мрежата от прокопани от „ Хамас “ тунели под линията Газа беше употребена в началото за заобикаляне на израелската обсада, наложена откакто ислямистката формация пое властта над палестинския анклав през 2007 година Стотици тунели са прокопани под границата с египетския полуостров Синай, с цел да минават през тях хора, артикули, оръжия и муниции, и да свързват Газа с външния свят.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР