СподелиНеоснователно е искането на мобилните оператори за ново вдигане на

...
СподелиНеоснователно е искането на мобилните оператори за ново вдигане на
Коментари Харесай

Омбудсманът: „Каква инфлация има сега?“. Мобилните оператори неоснователно вдигат таксите

Сподели
Неоснователно е настояването на мобилните оператори за ново повдигане на абонаментите от февруари. Това съобщи по Българска национална телевизия омбудсманът проф. Диана Ковачева. Миналата година телекомите подвигнаха цените си над 15 % поради „ значителната инфлация “.

„ Каква инфлация има в този момент? Телекомите подвигнаха таксите си предходната година и институциите не реагираха. Това са неравноправни клаузи, тъй като потребителите не могат да ги договорят. Заради неразбираеми инфлационни клаузи в договорите, няма гаранция с какъв брой ще се усили цената. Няколко пъти съзирах КЗП и Министерството на стопанската система по въпроса. Институциите би трябвало доста ясно да защитят жителите, тъй като тези клаузи са непозволени “, изясни проф. Диана Ковачева.

Тя изрази задоволството си от това, че предлагането й за опцията зрелостниците да се явят наново на матура, с цел да покачат оценката си, е утвърдено на първо четене.

„ Надявам се това да стане и на второ четене. Учениците в 12 клас имат право на втори късмет. Не е почтено една записка, която е моментна, да бележи ученикът през целия му живот “, сподели Ковачева.

Тя разяснява и настояването на такси за електронни извинителни бележки за възпитаници.

„ Безплатна би трябвало да е електронна извинителна записка. Това е безобразно – детето ти да се разболее и с изключение на, че не вървиш на работа, купуваш му медикаменти и да заплащаш, с цел да извиниш отсъствията му в учебно заведение. Ако би трябвало да се заплати въобще, това би трябвало да бъде част от пакета на НЗОК, а от хората да не се взима нищо. Това не е редно, не е вярно, нито заслужено “, безапелационен е омбудсманът.

Проф. Диана Ковачева е определена за арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург и ще встъпи в служба от средата на април, като дотогава ще бъде омбудсман.

„ Една моя студентска фантазия се сбъдна. Още когато бях в университета, България таман се беше включила към Европейската спогодба по правата на индивида и за нас – студентите в Юридическия факултет на СУ „ Климент Охридски “, това беше огромна тематика. Този съд е доста известен, българите го харесват, доста постоянно съдят страната в него, той, както и омбудсмана, се явява една последна вяра за правдивост за тези, чиито права са нарушени. “

Мандатът на арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург е 7 години.

„ Това не е четвърта инстанция на националните съдилища. Той е надзорен орган, не пререшава делата, само че преглежда тъжби, свързани с нарушени права от страна на страните във връзка с жителите. България е осъждана съвсем по целия набор на европейската спогодба, има каузи за домашното принуждение, за неефективно следствие и доста други “, изясни проф. Диана Ковачева.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР