СподелиКомисията за енергийно и водно регулиране утвърди предложената от Булгаргаз“

...
СподелиКомисията за енергийно и водно регулиране утвърди предложената от Булгаргаз“
Коментари Харесай

Цената на газа падна с 19 %

Сподели
Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди препоръчаната от „ Булгаргаз “ по-ниска цена на природния газ за март.

Този месец тя е е 57.59 лева за мегаватчас. Това е с 19% по-малко, в сравнение с през февруари.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ настоящи данни, формиращи цената на природния газ за март.

Те регистрират котировките на интернационалните газови пазари до 29 февруари 2024 година в това число, показват от регулатора.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс за март е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан.

Тези количества покриват 43,08 % от потреблението за месеца и способстват за постигането на удобни цени на синьото гориво.

„ Булгаргаз “ е подписал за март контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

В ценовия микс публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от подземното газово вместилище в Чирен.

На откритото съвещание, което се организира на 28 февруари, комерсиалният шеф в „ Булгаргаз “ посочи, че в цената за март са включени и количествата газ, които са добити от подземното газово вместилище в Чирен, само че при отчитане на оферти от Министерството на енергетиката компенсационен механизъм.

Председателят на КЕВР Иван Иванов напомни тогава, че обезщетителният механизъм е за 278 млн. лв.. Той е за компенсиране за нагнетените количества газ в Чирен на прекомерно висока цена. Иванов добави, че този механизъм към този момент е изпратен за нотификация в Брюксел.

Той смята, че макар че към момента няма отговор, няма учредения да не бъде осъществена нотификация.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР