СподелиИмаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме

...
СподелиИмаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме
Коментари Харесай

Денков: Ще помогнем на всички, които са на загуба

Сподели
Имаме подготвеност с главните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Очакваме ги, с цел да продължим диалога и да завършваме съглашението. Целта е ясна – оптимално бързо отпушване на процеса, който ще разреши на държавното управление да подкрепи зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 година Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет по отношение на митингите на аграрни производителите в страната.

Припомняме, че Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и сплотяваща голяма част зърнопроизводителите в България, разгласи, че стартира безсрочни протестни дейности.

„ Всеки ден, който минава в митинги и блокади, вместо в договаряния и подготовка на съглашението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който действително нуждаещите се от тази помощ могат да я получат “, сподели министър председателят Денков. Той уточни, че неизбежно закъснение ще има, до момента в който получим нотификация от Европейска комисия за новите ограничения, които предлагаме.

Премиерът изброи най-важните точки от проектомеморандума, за който той приканва земеделските производители да се върнат на масата на договарянията. Той чака представителите на бранша на следващия ден, в 18:00 ч., за реализиране на съглашение с държавното управление по всички точки от новия меморандум.

Първото е във връзка с законодателните промени, които секторът чака. Денков увери, че земеделците имат цялостната поддръжка на държавното управление и това не са единствено думи. Той акцентира, че настояванията им са обективни и към този момент се приготвят седем законопроекта, които са в доста напреднал етап на подготовка. Пет от тях ще бъдат показани през февруари и март за публично разискване. По част от тези законопроекти министерството на земеделието към този момент работи с браншовите организации на съответните производители, осведоми министър председателят. Той добави, че тази част от работата продължава с приоритет, с цел да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласувани на Министерски съвет и импортирани в Народното събрание оптимално бързо.

Според втората точка от проектомеморандума държавното управление ще договаря с Европейска комисия дружно със земеделските производители по настояванията им за облекчение на новите екологични условия, заяви министър-председателят. Той добави, че част от тях към този момент се трансформират на европейско равнище. По този въпрос към този момент има единодушие със земеделците, сподели Денков.

Третата точка от меморандума е за обезпечаване на поддръжка на производителите против опитите за цялостно освобождение на вноса на слънчогледово семе за България, осведоми Денков и сподели, че министър Кирил Вътев към този момент е изпратил писмо до първия зам.-министър ръководител и министър на стопанската система на Украйна Юлия Свириденко в този дух. Запазват се режимите, контрактувани в предходното съглашение сред държавното управление и земеделците, сподели Денков. Той акцентира, че в никакъв случай не е ставало дума в диалозите с Украйна, че ще има смяна в този режим.

Николай Денков заяви за предложение във връзка с загубите на земеделските производители за 2023 година, което е належащо за вярното систематизиране на средствата, без да се подкрепят печеливши бизнеси. Според предлагането държавното управление е готово да приложи банален механизъм за оценка на финансовите им резултати, с цел да се форсира процесът и стопанствата да получат спомагателни дотации допустимо най-скоро. Ако се реализира договореност за подобен банален вид за доказване на директни разноски за оперативна активност, министър председателят сподели, че тя ще включва труд, лихва, разход за семена, тор, препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати оптимално бързо след приемане на нотификация от Европейска комисия.

В отговор на въпрос Денков сподели, че за определяне на доходи и разноски на земеделците беше препоръчано да се употребяват данъчните заявления, които са най-обективната форма на документ, която може да се употребява. Тъй като обаче имаше възражения, че ще се забави този развой, че може би няма да регистрира всичко, предлагаме тази опростена процедура, при която ще бъде готова информация, която ще зададе видовете разноски и доходи, които би трябвало да бъдат регистрирани посредством съответните документи. Това ще бъде разисквано и на утрешната среща със земеделските производители, посочи Денков.

По отношение на предизвестията на земеделските производители, че ще усилват натиска върху останалите жители с митинги, Николай Денков сподели, че единственият метод да се излезе от тази обстановка, е да се схванат по какъв начин да бъдат подкрепени земеделските производители, които имат потребност от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това съгласно премиера може да стане единствено с договаряния, сключване на меморандум с ясни задължения от всяка една от страните и усмиряване на ситуацията, че всеки ще си извърши уговорките, които е поел. Денков сподели още, че бавенето на договарянията значи бавене и на средствата за земеделците, показва Българска телеграфна агенция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР