СподелиЕмблематичният ресторант Яйцето“ в сградата на Ректората на Софийския университет

...
СподелиЕмблематичният ресторант Яйцето“ в сградата на Ректората на Софийския университет
Коментари Харесай

Ресторант „Яйцето“ в Ректората се превърна изследователски център

Сподели
Емблематичният ресторант „ Яйцето “ в постройката на Ректората на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ се трансформира в модерно пространство за обществени събития.

Там към този момент се обитава и съвременна лаборатория за реституция.

Тържественото събитие бе намерено от проф. Иван Илчев, някогашен ректор на СУ и началник на Центъра за върхови достижения „ Наследство БГ “, който трансформира известното място в център, отдаден на опазването на богатата просвета и завещание на България.

„ Залата има невероятна звучност. Направихме особено озвучаване. Може да се употребява за всичко – от конференции до концерти. Така сме го оборудвали, че да може бързо да се минава от една форма в друга, с цел да може там да се случват разнообразни събития “, изясни пред БНР проф. доктор Оля Харизанова от Центъра за върхови достижения „ Наследство БГ “.

Сега „ Яйцето “ има две съществени зони – зала за събития и пространства за новосъздадената лаборатория за консервация и реституция на документални монументи към Университетската библиотека, описа още проф. Харизанова.

„ И залата, и лабораторията са изцяло ремонтирани, без да се нарушава паметникът на културата от национално значение, какъвто е „ Яйцето “. Всичко е оборудвано с съвременна техника, с нова покъщнина. Възстановихме и Английския двор – вътрешно отворено пространство “, добави тя.

По думите на професора, за тази част от постройката на Ректората не се знае доста, няма и документи, които да оказват помощ в разгадаване на предишното му.

Не е ясно защо тъкмо са го възнамерявали архитектите. Някои от догатките са, че помещението е издигнато за параклис и заради това са му придали овална форма, само че тъй като не е било ситуирано съгласно канона, е нямало по какъв начин да го освети Църквата.

„ Най-интересното е, че формата копира тъкмо тази на централното предверие на Ректората. През годините разнообразни ректори са променяли предназначението на това голямо помещение. Аз си припомням, че през 70-те и 80-те години Яйцето беше състезателен салон. По-късно за малко това място се трансформира в вместилище за книги на университетската библиотека. През 80-те години се трансформира в трапезария за обед и ресторант за вечеря “, описа проф. Харизанова.

„ Яйцето “ става клуб-ресторант през 1988 година, по случай 100-годишния празник на университета. Легендарното заведение беше и място за неофициални срещи и продан на гражданска сила.

„ Там се дишаше и в този момент още веднъж ще се диша свободно. Оттук нататък ще бъде място за съпреживяване, за срещи с духовността “, разяснява тя.

На тържествената гала през днешния ден някогашният ректор н университета проф. Илчев напомни, че ресторантът не е привличал с кулинарните си специалитети или напитки, а с клиентелата си – професори и доценти са водили там интелектуални борби, спорили са, дебатирали са, подлагали на критика са системата.

„ Мястото стана знаково за академичната независимост и инакомислието. Не е съществено да кажем, че „ Яйцето “ смъкна системата, макар че на масите му бяха част от хората, които разбъркаха политическия омлет “, добави още той, представен от „ Сега “.

„ За мен и за моето потомство, това място е от изключително значение, тъй като ние завършихме Софийския университет тъкмо през 1989 година Никога няма да не помни своите преподаватели, тъй като в това място нямаше значение дали си учител, професор, доцент, помощник или си студент, нямаше и значение в кой курс си. Това беше отворено пространство, в което всеки можеше да срещне своя обичан учител, да показа с него фантазиите си, плановете си, да му каже какъв желае да стане “, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва на церемонията.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР