СподелиБългария е сред 18-те страни от НАТО, които вече са

...
СподелиБългария е сред 18-те страни от НАТО, които вече са
Коментари Харесай

България покрива критерия на НАТО за 2% от БВП за отбрана

Сподели
България е измежду 18-те страни от НАТО, които към този момент са изпълнили изискванията за обособяване на 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт за защита – това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев, представен от БНР.

„ Ние сме над 2% с планувания бюджет за тази година със Закона за бюджета и във всяка от идващите години до 2032 година В някои даже повече – през 2026 година, когато имаме по-сериозни заплащания по подписани към този момент контракти, тогава бюджетът е и по-висок. Но сме над 2% и сме част от тези 18 страни. Значителна част от този бюджет – над една трета е за вложение в нови качества, което се посреща сносно от нашите съюзници…трябва да наваксваме закъснение от бих споделил десетилетия даже “, сподели още министърът.

Тодор Тагарев сподели още, че най-високият % за защита е очакван точно за 2026 година, когато ще доближи 2,4 на 100.



Тодор Тагарев е в Брюксел за среща на министрите на защитата на страните от НАТО.

На въпрос дали се усеща обезпокоен от последните изказвания на някогашния президент на Съединените щати и евентуален претендент на републиканците за поста Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападне страните, които не заплащат задоволително за защита, той сподели:

„ Знаете, че господин Тръмп е в предизборна акция сега, само че това е негова позиция от времето, когато беше президент и тя е изцяло разбираема. Всички страни са поели такова обвързване още на срещата на върха през 2014 година И фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е притеснителен, защото би трябвало всички дружно да споделяме бремето. Иначе това не е политика на американското държавно управление, знаете, че там има доста солидни системи за съвместен надзор сред управляващите и също тъй че в НАТО задължението е безусловно безапелационен “, съобщи министърът.

Той не отговори директно на въпроса ще резервира ли позицията си след ротацията на 6 март.

„ Академик Денков и госпожа Габриел ще сменят позициите, на тях е обещано пълномощието да вземат решение и оферират състава на новия кабинет…работим извънредно добре с акад. Денков, доста добре с госпожа Габриел, ще забележим по какъв начин ще се развият събитията. Имаме значими задания даже до 6 март “, изясни Тодор Тагарев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР