СподелиПродължаваме промяната“ – Демократична България“ ще сезира Конституционния съд за

...
СподелиПродължаваме промяната“ – Демократична България“ ще сезира Конституционния съд за
Коментари Харесай

Парламентът освободи управителя на НЗОК Станимир Михайлов. ПП–ДБ ще сезира Конституционния съд

Сподели


„ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ ще сезира Конституционния съд за свалянето на шефа на Здравната каса Станимир Михайлов. Той бе освободен от поста по-рано през днешния ден въз основа на оставката си, подадена през ноември, само че оттеглена по-рано през днешния ден.

„ Ние ще сезираме Конституционния съд допустимо ли е Народното събрание да освободи някого, който не желае да бъде освободен без никакви други претекстове, тъй като други претекстове нямаше. Г-н Желязков отхвърли да подложи на гласоподаване процедурата за преустановяване на днешните диспути и прекратяване на разискванията по тази точка при оттеглена оставка. Виждаме доста бързо връщане на една безусловно неовладяна политическа упоритост и волност, каквато помним, че имаше 2020 година, когато управляваше ГЕРБ “, сподели депутатът Васил Пандов.

Самият Станимир Михайлов удостовери, че самичък е подал оставката си, а не е било под напън, както се усъмниха депутати от ГЕРБ. Те също заплашиха, че ще подадат сигнали за напън над Михайлов от депутати първо да отдръпна оставката си, а след това да се яви в Народното събрание.

„ Оттеглянето на моята оставка е мой персонален акт и тя е основно заради това, че изискванията, поради които я подадох преди време, не бяха спазени. Това дали подписът е мой – изрично е мой. Аз просто дадох оставката на момчето, което я внесе в деловодството на Народното събрание. Най-странното за мен е, че ме позволиха до залата, само че не ми дадоха опция да приказвам. И още по-странното, което към този момент не ме учудва, е, че никой не приказва за това каква работа е свършена, какво следва да се свърши в Здравната каса, а всеки приказва единствено за политики и прави персонални нападки “, сподели Михайлов.

На въпрос за какво е подал оставката си, а след това я е отдръпнал, той отговори: „ Подадохме я, тъй като по този начин ни приканиха, с цел да бъде направена нова процедура, по която да бъдат определени шеф и подуправител. Тогава ни поканиха политическите партии, а ние се съгласихме “.

„ Дойдох като специалист и си потеглям като подобен. Не съм член на никой партия. Лошо е човек да се усеща жертва “, сподели още Михайлов, а на въпрос усеща ли се жертва, отговори негативно.

Народното събрание освободи шефа на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов със 116 гласа „ за “, „ срещу “ – 56 от „ Продължаваме Промяната “ – „ Демократична България “, без въздържали се.

Точката за предварително преустановяване мандата на шефа на НЗОК по отношение на подадена оставка от Станимир Михайлов от 1 декември 2023 година беше включена за разглеждане по предложение на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Станимир Михайлов беше определен за шеф на НЗОК на 29 юли 2023 година. Той бе единственият претендент за поста, а неговата номинация беше издигната от парламентарната група на ПП-ДБ. На 1 декември шефът и подуправителят подадоха в Народното събрание своите оставки.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР