Споделеното родителство не е панацеята за хармоничните отношения между разделените

...
Споделеното родителство не е панацеята за хармоничните отношения между разделените
Коментари Харесай

Експерт: Споделеното родителство не е моделът-панацея за разделените двойки

Споделеното родителство не е панацеята за хармоничните връзки сред разграничените родители. Това разяснява през днешния ден Ева Жечева - Директор на дирекция " Права на детето " при националния омбудсман по време на Националната конференция " Правата и ползите на детето при наставнически спорове и родителско отчуждение “, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" Има страни, които са въвели в фамилното си право този модел на така наречен споделено родителство. Съдейки от жалбите и работата по съответни случаи аз не мисля, че това е панацеята и нещото, което ще докара до намаляване на случаите на наставнически спорове и деца, които са в тежка и рискова обстановка. Има деца, които порастват в доста тежка фамилна среда, в която те ден след ден трансформират държанието си. С цялото почитание към детето и към това, че то е в развой на създаване на темперамент, дано не подхождаме към решения, които ще улеснят нас възрастните, а ще натоварят децата.

В един миг се получава така, че отглеждащият родител има всички права, той разполага с най-важното оръжие - това е детето. Ние към този момент в тая сфера започнахме да използваме военна терминология. Отглеждащият родител стартира последователно да затваря кръговете и опциите за контакт с детето.  Детето започва да развива поведенчески проблеми, да ненавижда бащата, да вижда в него всички аргументи за неудачите и компликациите, които срещат с майка му.  Ако всяка една институция извършва вменените и по нормативна уредба функционалности, няма да се стига до толкоз доста тежки случаи.

Виждаме по какъв начин не може да проработи медиацията, когато спора е развълнуван.  Виждаме по какъв начин не се извършват правосъдни решения.  Очакванията на бащите е да се работи както в Норвегия. Там има извънредно прецизна система за протекция с доста високи механизми за деяние.  Тя изследва интереса на детето и взема решения по отношение на този интерес.  Но това са разнообразни системи и друг нрав.  Ние тук би трябвало да забележим къде се къса връзката сред партньорството и институциите. Днес подлагаме на полемика за какво българинът не извършва правосъдното решение, за какво има отношение към него като към лист хартия и от неговото финансово състояние, контакти и връзки зависи дали ще го извърши? Трябва да има дисциплиниращи ограничения “, разяснява специалиста.

Какво още сподели Ева  Жечева вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР