Споделените работни места през последните години набраха популярност като алтернатива

...
Споделените работни места през последните години набраха популярност като алтернатива
Коментари Харесай

Първият споделен плажен офис отвори в Каваци

Споделените работни места през последните години набраха известност като опция на общоприетия офис, а след експлоадирането на пандемията от Covid-19 от ден на ден хора търсят разновидности за отдалечена работа. Подобни работни споделени пространства има в съвсем всеки огромен град в България, а с развиването на технологиите, свързването на хората по света в никакъв случай не е било по-лесно. И в случай че работата Ви го разрешава, към този момент няма никакво значение къде се намирате, с цел да изпълнявате отговорностите си.

В най-слънчевите и горещи дни обаче всички мечтаят за едно - морето. И точно тъй като в днешно време офисът може да е на всички места и да съчетава фантазии и отговорности, предприемачът Ясен Русев взема решение да покаже, че и в България е допустимо да комбинирате море, слънце и плаж с ефикасна работа. Да, точно - става въпрос за бюро на плажа, добър интернет, приветливи хора, съчетани море като декор.

Ясен Русев е основател на стартъп и взема решение, че може да направи още един план, който да бъде „ летен ". „ Винаги съм мечтал да си имам барче на плажа, в този момент нямам барче, само че си имам coworking ", споделя предприемачът.

Преди близо месец той и бизнес сътрудникът му Свилен Еленков, откриват първото споделено работно пространство на плажа у нас - Beach Hub Kavatsi.

Плажът е новият офис

Комбинацията от обстановката с ковидкризата и наклонността от ден на ден хора да работят от у дома, която в този момент се ускори поради пандемията, дава сигнал на Ясен Русев, че би трябвало бързо да сътвори сходно работно място на брега на морето. Той се активизира и на 10 юли тази година го открива на плажа на къмпинг „ Каваци ", покрай Созопол.

Мястото е взето от бизнесмените чартърен, а те са го оборудвали и пригодили като пространство, което да посреща работещи хора. Подобни споделени пространства има на доста места в България, само че всички те са на по-урбанизирани територии. „ Ние сме първият, безусловно, „ плажен офис ", който съчетава в себе си удобството на офис пространството и разположение, а в същия миг си на 10 стъпала от пясъка, което пък е най-големият плюс спрямо сътрудниците ни ", споделя той.

„ Идеята е да събираме млади и енергични хора, които имат опцията да работят от отдалечени точки и да не са наложително в офиса. И тази отдалечена точка за лятото взехме решение да бъде Каваци - прелестно място за отмора, става известно и за работа ", споделя Ясен Русев пред Economic.bg.

Друга цел на младите бизнесмени е посредством пространството да трансформират метода, по който наподобява българският туризъм в очите на чужденците. „ Искаме тук да идват и чужденци, освен българи. Т.нар. „ цифрови номади " са привикнали на този вид работа и обикалят целия свят, и желая да дойдат и тук при нас, в България. Искам страната ни да стартира да притегля хора като забавна дестинация освен за по този начин известния алкохолен туризъм и празненство туризъм ", споделя Русев.

Цената, на която плажът става офис на Каваци, е 28 лева дневно. Тя включва с изключение на удобствата на офиса и добър интернет, само че и екстри като домакински кекс, плодове, кафе, вода и чай. Предлагат се и пакетни предложения за седмица или месец.

Coworking, coliving

Очаквано клиентите на beach hub-а са главно IT експерти и софтуерни разработчици - към 80% от клиентите, само че с изключение на тях го употребяват и хора със свободни специалности, или така наречен „ фрийленсъри " - дизайнери, публицисти, писатели и други „ IT експертите имат опция да работят откъдето и да е - на тях им би трябвало безусловно добър интернет и комфортно работно място, всичко друго е в компютрите и главите им ", споделя предприемачът.



„ Отначало се притеснявахме, че фоновият звук от вълните и мястото може да разсейва, само че защото събираме противоположна връзка от всички, се оказва, че разположението на пространството не им е попречило на съсредоточеността и продуктивността, а тъкмо противоположното. Хората тук се усещат по-освободени, по-продуктивни и съумяват по-бързо да си свършат работата, което е главната цел ", добавя той.

В плажния хъб към този момент се вършат и уебинари, образования, само че още веднъж в IT сферата. Oтскоро те провеждат и киновечери. „ Имаме концепция да го развием като място, където може да срещнеш и други хора като теб, със сходни ползи, да размениш контакти и информация ".

Преди да не престават напред с концепциите, бизнесмените желаят с тази идея да схванат дали подобен вид модел на работа е добър и да са сигурни, че той се харесва и е вярно бизнес насочен.

" Идеята ни е планът да е дълготраен, само че към момента не знаем по какъв начин тъкмо ще се развият нещата. От бизнес позиция първата година постоянно е основополагаща и не чакаме да излезем на огромни облаги още първоначално, а в противен случай. Но това е дълготраен план, който ще отнеме време и ние го вършим с огромно предпочитание и обич ", споделя Ясен Русев.

Той споделя, че такива работни места има на доста дестинации, да вземем за пример в Тайланд, Съединени американски щати и като цяло тук-там, които хората са привикнали да свързват най-вече с екзотични почивки. „ Там обаче хората отиват освен за coworking, а и за coliving. Тоест има места, на които се събират, живеят дружно в вид хотел или квартири. Дългосрочно задачата ни е да продължим и в тази посока. „ Coworking е стартът, само че ми се желае да го развия като нещо по-голямо ", безапелационен е младият бизнесмен.

Бъдещето е тук

„ Това е бъдещото и то е напълно близко, даже към този момент е настояще. Наблюдава се сериозен тренд в това офисът към този момент да не бъде закрепеното място, където всеки от нас отива и работи, а по-скоро офисът ще се трансформира в колаборативно място, където ти отиваш, с цел да се видиш с сътрудниците си, да си извършите среща, да решите някакъв проблем и други Чисто оперативно дали ще сте на Каваци, в Поморие или на Банско, няма да има такова значение. Освен че е тренд, това облекчава разноските на всяка една компания ", счита той.

„ Таргетът ни за тази година е да реализираме колкото разноски, толкоз и доходи, само че пък да потвърдим на себе си и на хората към нас, че това в действителност е работещ бизнес модел ".

Още тази година ще помислят за зимна опция на офис пространството и както се допуска тя ще е в планината, а бизнесмените към този момент имат поради няколко местоположения. „ Идеята е това да се трансформира в гъвкаво, мобилно работно пространство, а не да сме лимитирани единствено с една локация ". От другата година ще стартират и пробите в посока coliving, изясни още Русев пред Economic.bg.

С всички тези трендове е ясно, че работата от разстояние в действителност ще завладее света. Едно е несъмнено, все пак Covid-19 направи доста невъзможни неща вероятни и ще продължи да трансформира офиса, живота и света ни, по този начин както не сме си и представяли.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР