Споделената мобилност като услуга носи ползи за всички, правейки града

...
Споделената мобилност като услуга носи ползи за всички, правейки града
Коментари Харесай

MaaS: бъдещето на интелигентните градове

Споделената подвижност като услуга носи изгоди за всички, правейки града по-добро място за живот, работа и посещаване

Споделеният превоз може да понижи коренно въглеродния отпечатък на градовете
(снимка: CC0 Public Domain)

В доста градове споделената подвижност като услуга се обрисува освен като евентуално решение за възстановяване на транспортните услуги за жителите, само че и като опция за освобождение на скъпо градско пространство за увеличение на общественото взаимоотношение. Сега експертите предвиждат, че MaaS ще бъде в основата на бъдещите интелигентни градове.

Живеейки в свят, в който цифровите технологии вършат от ден на ден неща, всички последователно привикваме да се снабдявам с мечтаните неща с едно натискане на бутон – от покупката на нови облекла до поръчката на хранителни артикули. Транспортът не е изключение. След бързото разгръщане на фирмите за транспортни мрежи (КТМ) като Uber, сходни приложения добиха основно значение за метода, по който милиони хора се придвижват. А това е предизвикателство за закрепените директни системи и техните написания.

Компаниите за транспортни мрежи се появиха много внезапно – надали не изведнъж. В отговор на това градските управляващи реагираха по доста разнообразни способи. Някои побързаха да ги забранят, уплашени от незнанието по какъв начин да ги интегрират. Други се втурнаха да разработят политики и закони, с цел да контролират тези нови транспортни решения и платформи. Това е по-разумният метод, тъй като въпросните услуги постоянно могат да допринесат за справяне с огромното предизвикателство на градовете – тапите и замърсяването.

Интегриран метод

Едно от вероятните решения е споделената подвижност като услуга (MaaS). Този метод сплотява обособените варианти за MaaS, както обществени, по този начин и частни – като влакове, рейсове, схеми за споделени коли, споделени колела, таксита и маршрутки – за връзки от край до край посредством висококачествени, закрепени маршрутни услуги, или услуги „ от точка до точка ”, когато транспортните услуги с закрепен маршрут не съществуват или са редки. Тогава се употребяват най-новите цифрови нововъведения, с цел да се предложи интегрирана услуга за транспорт „ от точка до точка ” на потребителите посредством едно мобилно приложение и обединен канал за възнаграждение.

Преобразуване на живота и градските пространства

Подходът на споделените MaaS основава опция за потребителите да преминат от модела на благосъстоятелност (на автомобил) и/или индивидуален снабдител на превоз към възнаграждение на пътешестване като услуга. Ако се направи добре, споделената MaaS предизвиква по-устойчивото взимане на решения. Това разрешава на потребителите да съпоставят другите типове превоз по разноски, излъчвания, еластичност и така нататък Като разследване от това става допустимо градовете да подтикват, поддържат и предизвикват съответни видове държанието при пътешестване, което пък е значимо за цялостния образ на града.
още по тематиката
Например, методът на MaaS, фокусиран върху приобщаването, би могъл да усили достъпа до обучение, работа и опазване на здравето за групите, които от време на време не получават добра услуга за подвижност, било то социална или частна. Това включва възрастните хора, хората с ниски приходи, хората с увреждания или тези, които живеят по-далеч от града.

MaaS, в композиция с услугите с публичен превоз с висок потенциал и закрепен маршрут (трамваи, метро, автобуси) може да даде на градовете катализатора, от който се нуждаят, с цел да извършат промяната, нужна за основаване на витално, налично и прелестно градско пространство. Огромните пространства, доминирани от паркирането на коли, могат да се освободят, с цел да се отворят за публично потребни функционалности – площади и пространства за събития, зелени площи, детски градинки и други

Освен това, като покачва успеваемостта и усъвършенства потреблението на публичните пътища, насърчавайки нововъведенията в превоза и развивайки интелигентната инфраструктура, MaaS може да помогне на градовете коренно да понижат въглеродния си отпечатък и да създадат пътищата по-безопасни.

Най-сетне, MaaS е късмет и за частните оператори – да усилят своя пазарен дял в мощно конкурентна промишленост, да обезпечат най-ефективно потребление на ресурсите си, да изградят усъвършенствани връзки в общността и да се възползват от колаборативни връзки с градските и транспортните управляващи. Това включва основаването на скъпи съглашения за продан на данни сред обществените и частни снабдители на транспортни услуги.

Крайъгълният камък

За да стане всичко това действителност, градовете се нуждаят от ясна стратегическа визия. Потребни са по-гъвкави, устойчиви и цялостни подходи към градското обмисляне. В тях акцент следва да са интелигентната инфраструктура и устойчивите, ефикасни и налични решения.

Целта е непостижима без тясно съдействие и доверие сред доставчиците от частния бранш и градските управляващи. Най-важното е се разбере, че MaaS носи изгода за всички – за обществото, за градската администрация и за операторите на транспортни услуги – правейки града по-добро място за живот, работа и посещаване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР