Споделена отговорност между национални власти и евроинституции стои зад непълното

...
Споделена отговорност между национални власти и евроинституции стои зад непълното
Коментари Харесай

Чобанов: Институциите в ЕС също са виновни за недокладването на злоупотреби с фондове

Споделена отговорност сред национални управляващи и евроинституции стои зад непълното докладване на случаите на злоупотреби с европейски пари. Това съобщи основният редактор на “Биволъ ” пред Комисията по бюджетен надзор в Екологичен потенциал по време на спор за усвояването на средства.
По думите му няма никакъв резултат от съдействието сред Европейска комисия и страните-членки в общността за разкриването на измами. И дефинира процесът като “непрозрачен” както за проверяващите публицисти, по този начин и за обществото.

Припомняме, че през последните няколко дни у нас се развихри абсурдът с изявлението на земеделския министър Десислава Танева, която прикани представителите в бранша да мълчат пред Европа за откритите нарушавания, с цел да не секнат финансовите потоци. Танева изрично съобщи, че думите и са извадени от подтекста. Малко по-късно същия ден зам.-министър от МЗХГ бе диагностициран с COVID-19. Цялата постройка бе затворена, а Танева - сложена под карантина за 14 дни, което попречва публицистите от това да задават възможни въпроси.

Според Чобанов три са аргументите за незадоволителното докладване на измамите от държавите-членки в Европейски Съюз.

Информацията за измами с еврофондове е засекретена от националните управляващи, които се притесняват от реакция на Европейска комисия, която може да ги спре - подобен е и казусът с Танева.

“Тук ясно виждаме, че управляващите могат да разкрият измами, само че не желаят да ги оповестят на Европейска комисия. Или най-малкото не желаят да ги оповестят в нужната за това степен”, отсече Чобанов.

Освен всичко локалните управляващи крият информация за финансирани от Европейски Съюз планове от публицистите и жителите от опасения, че могат да я изложат на показ и да провокират реакция от Европейски Съюз.

Тъй като за измамите не се оповестява, правосъдните органи не ги проверяват задоволително нападателно и не оказват цялостно съдействие на ОЛАФ – Европейската работа за битка с измамите, изясни още основният редактор на “Биволъ” като даде образец с приключването на евросредства към офшорки от отвън страните.

Собственост в сянка. Пример – основният снабдител на съоръжение е владеене на английска компания. Тя е благосъстоятелност на английски жител. Той е просто подставено лице, има 200 компании и живее в Кипър. Компанията не е обозначена като офшорка. Решението е следене на собствеността до физическите лица и инспекция на предишното им, отсече Чобанов и добави - казусът с корупцията ще се реши благодарение на бистрота открити данни,проверка за спор на ползи, обозначаване на подставените и така наречен видни политически лица, както и правенето на черен лист със забъркани в измами компании и лица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР