Списъците на клиентите на швейцарските банки са сред най-строго пазените

...
Списъците на клиентите на швейцарските банки са сред най-строго пазените
Коментари Харесай

„Credit Suisse“ разтърсена от скандал за пране на пари


Списъците на клиентите на швейцарските банки са измежду най-строго защитаваните секрети в света – те пазят самоличността на някои от най-богатите хора на планетата и по какъв начин са натрупали положението си. Сега едно извънредно приключване на данни от „Credit Suisse“, една от най-емблематичните банки в света, разкрива по какъв начин банката е съхранявала стотици милиони долари за държавни глави, чиновници на разузнаването, предприемачи, на които са наложени наказания, извършители на човешките права и доста други лица със съмнителна известност.

Анонимен осведомител изнесе данни за повече от 18 000 банкови сметки, в които общо се съхраняват над 100 милиарда $, пред немския вестник Süddeutsche Zeitung. Вестникът показа данните с журналистическа група с нестопанска цел – Organized Crime and Corruption Reporting Project, както и с още 46 новинарски организации по света, в това число с „Ню Йорк Таймс“.

Данните обгръщат сметки, които са били открити от 40-те години на ХХ век до 2010 година, само че не се отнасят до актуалните интервенции на банката.

Сред хората, посочени като притежатели на суми на стойност милиони долари в сметки на Credit Suisse, са кралят на Йордания Абдула II и двамата синове на някогашния египетски водач Хосни Мубарак. Сред другите притежатели на сметки са синовете на шефа на пакистанското разузнаване, оказал помощ за превеждането на милиарди долари от Съединени американски щати и други страни на муджахидините в Афганистан през 80-те години на предишния век, както и на венецуелски публични лица, въвлечени в дълготраен корупционен скандал.

Изтичането на информация демонстрира, че Credit Suisse е разкрила сметки и е траяла да обслужва освен свръхбогати хора, само че и хора, чието проблематично минало би било явно за всеки, който ревизира имената им в интернет търсачка.

Швейцарските банки от дълго време се сблъскват със законови забрани за приемане на пари, свързани с незаконна активност, съобщи Даниел Телесклаф, някогашен началник на швейцарската организация за битка с прането на пари. Според него обаче законът като цяло не се ползва прецизно.

Кандис Сун, говорителка на банката, съобщи, че „Credit Suisse“ изрично отхвърля изказванията и изводите по отношение на хипотетичните порочни бизнес практики на банката“. Тя съобщи, че доста от сметките в изтеклата информация датират от десетилетия, от „време, когато законите, практиките и упованията на финансовите институции са били доста по-различни от тези, които са сега“.

Г-жа Сун съобщи, че въпреки „Credit Suisse“ да не може да разяснява съответни клиенти, доста от сметките, разпознати в изтеклата база данни, към този момент са закрити. „От останалите дейни сметки сме сигурни, че са подхванати подобаващи ограничения за надлежна инспекция, прегледи и други стъпки, свързани с контрола, в това число идно закриване на някои сметки“, сподели тя.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР