Списъкът с теми в спектаклите е отражение на горещите точки

...
Списъкът с теми в спектаклите е отражение на горещите точки
Коментари Харесай

Деветият ACT Фестивал за свободен театър идва с дебюти и театър без актьори

Списъкът с тематики в спектаклите е отражение на горещите точки в съвремието – от домашното принуждение и експанзията, през проституцията, любовта, новите технологии и асистираното самоубийство
Деветият АСТ Фестивал за свободен спектакъл ще се организира от 18-ти до 23-ти октомври и ще показа най-хубавото на самостоятелната сцена у нас, както и забавни развития на театралния език и действителност в интернационалната стратегия. Надсловът “Все по-топло ” на тазгодишното издание подчертава върху все по-успешните опити на артистите да открият тематиките и театралния изказ, нужни за достигането до актуалната аудитория.
Фестивалът ще бъде открит с BURN – интернационален уебсайт спесифик театър на холандския колектив United Cowboys, с присъединяване на холандски и български артисти. В продължение на 4 часа (от 19.00 до 23.00 часа на 18 октомври) те ще трансфорат Къща-музей “Андрей Николов ” към Националната Галерия в “биотоп ” - самодостатъчна артистична екосистема, населявана от танцьори, реализатори и музиканти. Зрителите ще могат да влизат и излизат (входът е свободен) и всеки да изживее постановката по собствен метод, неповторим в вероятността, времето и пространството.
Дълбоко в душата на актуалния човек ще ни потопи нашумялото немско артистично дуо Markus&Markus с Ibsen: Ghosts. Спектакълът взима вдъхновението си от драматургичния проблем за асистираното самоубийство в пиесата на Ибсен „ Призраци “ . След което документира и наблюдава последните дни на 80-годишната Марго, до момента в който тя се приготвя да отиде в Швейцария, с цел да бъде евтаназирана. Без да реши поставената морална алтернатива, постановката прибавя още алтернативи към нея. Какво е разрешено да се демонстрира в театъра? Кога ставаме воайори? Какво е умирането и какво – безсмъртието...
CRAVE#2 на Театър Баест от Копенхаген, Дания е лекция-пърформанс на тематика проституция на актрисата Айа Дуе, която разкрива личното си тяло и кани публиката в интимното пространство, където се случва половият труд, само че също така - и в обществената сфера, където нормативните истини за него образуват избрани облици на това какво е проститутката.
Четвъртият участник в интернационалната стратегия на фестивала пък е музикално – образният хай-тек опит на Vigroux / D’Hasellerот Франция - „ H “, по едноименната мистична поема на Артюр Рембо, който ще покаже може ли да съществува спектакъл без човешко наличие на сцената…
Не по-малко горещи и провокативни са постановките от българската стратегия на ACT Фестивал за свободен спектакъл 2019.
„ Синята брада - брак без приказка “ /реж. Василена Радева/ е авторски пърформанс за домашното принуждение и толеранса към сексисткото отношение в патриархално общество.
Нестандартния прочит на „ Ричард 3 “ /реж. Явор Костов и Мартин Ноев/ пък ще покаже пиесата през погледа на двама мъже, които нормално продават моторно масло и са принудени да се запишат на курс по маркетинг.
Преселението, релокацията, емиграцията през погледа на Ванга пък демонстрира мултинационалната продукция „ Дом за овце и сънища “ /реж. Гергана Димитрова/ - притежател на награди Икар за основна женска роля на Здрава Каменова и авторска музика на Павел Хаджиев.
Три разнообразни движенчески и танцови спектакли са селектирани в българската стратегия на фестивала тази година. „ Сияние “ на танцова компания “Дюн ” и немския звуков актьор АбелКорнински ще покаже на феновете артистичен развой, основан върху обединение на танц, светлина, звуки човешко наличие. „ Hating machine ” на хореографката Марион Дърова се занимава с настоящата тематика за всепроникващата в избрани публични групи ненавист през придвижване и комизъм, без наказание. „ SIX LOVE SONGS “ е хореографски концерт на Жана Пенчева - резултат от съдействието сред музика и танц, предизвикано от концепцията, по какъв начин може да се пресъздава провалената обич.
Специален фокус в програмата на ACT фестивала тази година ще бъдат дебютите.
Режисьорката Александра Петрова влиза в програмата с пърформанса “Цикадите ” по неведнъж отличаваната пиеса на Мирослав Христов. Сюжетът е самобитна машина на времето, пренасяща фена от едно място на друго.
Вторият дебютант в програмата е режисьорът Дина Маркова с „ Животът е сън “ - антиутопична хорър приказка, която опълчва безгрижието на детските игри на политическите игри и операции и се пита по какъв начин в една радиоактивна действителност мутира човешкото в индивида.
***
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година АСТ Фестивал за свободен спектакъл 2019 се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община, Министерство на културата на Република България и Национален фонд “Култура ”. Проектът се провежда с финансовата поддръжка на Посолство на Кралство Нидерландия в България, Гьоте-институт България, Френски институт в България, Австрийско посолство София.
Медийни сътрудници на събитието са списание ВИЖ и уеб страниците www.actualno.com , www.sofialive.bg , dir.bg, impressio.dir.bg, delo.bg, stand.bg, kafene.bg, jasmine.bg и licatanagrada.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР