Списъкът с гости на Тръмп в Белия дом показва предпочитания

...
Списъкът с гости на Тръмп в Белия дом показва предпочитания
Коментари Харесай

Белият дом предпочита Централна и Източна Европа пред традиционните съюзници

Списъкът с посетители на Тръмп в Белия дом демонстрира желания към по-малките европейски страни пред обичайните съдружници . Президентът цени търговията и военните договорености с водачите в Централна и Източна Европа , пишат The Washingotn Post и Independent.

Когато Клаус Йоханис се усмихна за камери дружно с Доналд Тръмп във вторник, румънският президент стана десетият европейски водач, който посети президента в Белия дом тази година .

Но никой от огромните западноевропейски сили, които са основополагащи съдружници на Съединени американски щати от десетилетия, не идва на посещаване . Вместо това, Тръмп е ухажван и ухажва водачите в Централна и Източна Европа.

За Тръмп районът предлага капацитета за нови търговски, енергийни и военни договорености , които от време на време могат да заобиколят Западна Европа и обичайните водачи, като Ангела Меркел.

" Имаме страхотни връзки . Имаме огромен търговски бизнес. Ние купуваме, те купуват ", изяснява Тръмп при започване на срещата си в Овалния кабинет с Йоханис.

Преди срещата, върховен чиновник на администрацията съобщи, че Тръмп акцентира " значимостта на Централна Европа за Съединените щати, както като съдружници и сътрудници в сигурността , по този начин и като бизнес и търговски сътрудници в бъдещето ".
 Йоханис и Тръмп разискват военно съдействие и енергийна сигурност
Йоханис и Тръмп разискват военно съдействие и енергийна сигурност

На дневен ред са сигурността в Черно море и желанието за повече американски войски

Президентът се срещна с водачите на Австрия, Чехия, Словакия, Турция, Унгария и Полша. Йоханис ще бъде седмият от Централна или Източна Европа . Той също приветства водачите на Швейцария, Ирландия и Холандия в Европа, както и от Канада, Близкия Изток, Южна Америка, Източна Азия и Южна Азия.

Йоханис , който бе на посещаване и през 2017 година, похвали Тръмп и това, което той назова " верният път " в връзките . " Имаме опция да приказваме за нашето доста положително стратегическо партньорство . Под вашето мощно управление постигнахме прогрес и ще продължим да го вършим ", изяснява Йоханис, до момента в който Тръмп гледа одобрително.

" Някои от източноевропейските водачи , без значение дали Унгария, поляците и в този момент Румъния, са измислили по какъв начин да се оправят с Тръмп . Те молят към някои от по-нелибералните му инстинкти ", разяснява Кели Магсамен, вицепрезидент по национална сигурност и интернационална политика в Центъра за американски напредък.

" Тръмп харесва концепцията за подкопаване на европейския план , без значение дали това е Брекзит или антиевропейски усеща ", добавя Магсамен, която е и някогашен консултант по национална сигурност на двамата президенти Барак Обама и Джордж У. Буш.
 Полша предложи метод за въздържане на Русия
Полша предложи метод за въздържане на Русия

Русия щяла да се уплаши от войските на Съединени американски щати в Полша

Тръмп се срещна с водачите на Англия, Франция и Германия в чужбина през 2019 година, само че не и вкъщи в Съединени американски щати . Той ще се срещне с близки съдружници на годишната среща на групата на седемте този уикенд във Франция и се чака скоро да предложения английския министър председател Борис Джонсън в Белия дом.

Подобно на други президенти, Тръмп се възползва от задгранични срещи като G7 и G20, с цел да организира кръгове от срещи . Тези срещи нормално са по-кратки и по-малко ангажиращи от формалното посещаване в Белия дом , което нормално е съпроводено от месеци обмисляне и вътрешно жонглиране за място в препълнения календар на президента, разясняват ветерани от предходни президентски администрации.

Акцентът върху Централна и Източна Европа наподобява на ехтене от напъните на посткомунистическата активност на Буш , само че тя идва в другия подтекст на възходящия шовинизъм на целия континент и пукнатините в Европейския съюз . То също контрастира внезапно с Обама , който преди десетилетие построи изключително тясна връзка с Меркел по време на международната финансова рецесия.

Самият Йоханис не е неприятелски към Европейски Съюз, какъвто е Тръмп , и подлага на критика устрема на прилежаща Унгария към антиимигрантски шовинизъм. Но той търси благословията на Тръмп, преди президентските избори тази есен и нямаше самообладание да одобри заветната покана на Белия дом.

Тръмп от своя страна желае да даде образец с Румъния пред другите в НАТО , за обещанието да изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт за защита .

Румъния може също да се причисли към централноевропейските съседи при откриването или обмислянето на дипломатически задачи в Йерусалим , приоритет на администрацията на Тръмп, откакто Съединени американски щати реалокираха посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Йерусалим, претендиран и от палестинците за столица.
 Военно-политическата конюнктура по западните граници на Русия оставала напрегната
Военно-политическата конюнктура по западните граници на Русия оставала напрегната

Русия прилагала набор от ограничения за обезвреждане на зараждащите закани

" Това е доста вълнуваща област , там се случва доста. Икономиките порастват . Търговията сред тези страни и Съединени американски щати непрестанно се усилва ", изяснява чиновник на администрацията в Белия дом.

Даниел Фрид, някогашен върховен чиновник на Държавния департамент и дипломат в Полша, вижда " смесени претекстове " във фиксацията на Тръмп върху Централна и Източна Европа. Фрид, понастоящем експерт по Европа в Атлантическия съвет, приветства напъните да се приближат тези народи до Съединени американски щати, даже в случай че " идеологическото крило на Белия дом на Тръмп ги харесва по неверните аргументи ".

Администрацията на Тръмп търси Полша, виждайки я като противотежест на немското въздействие . Тръмп обмисля пренасяне на някои американски сили, които в този момент са ситуирани в Германия, в нов щаб в Полша и възнамерява второто си посещаване като президент в Полша.

Западноевропейските дипломати отхвърлят въпроси дали техните водачи се усещат отслабени или са в неизгодно състояние поради акцента върху най-бедните и по-слаби страни .

Както английските, по този начин и американските публични представители означават, че с избора на Борис Джонсън, Тръмп към този момент има непосредствен идеологически съдружник отпред на един от огромните западни съдружници.

Френският президент Еманюел Макрон се отдръпна от ролята си на разположение на европейските старания да спрат Тръмп от наказателни търговски политики и борба с Иран . Двамата водачи бяха сърдечни, въпреки и малко сковани, когато се срещнаха на отбелязването на 75-годишнината от десанта в Нормандия през юни.

" Ние вършим доста дружно и връзките сред вас и мен, а също и сред Съединените щати и Франция са изключителни ", разяснява Тръмп преди срещата си с Макрон в Кан.
 Съединени американски щати обществено поздравиха България и Борисов за F-16
Съединени американски щати обществено поздравиха България и Борисов за F-16

Способни, оперативно съвместими самолети на НАТО, с муниции и съоръжение

Меркел е сериозна към Тръмп от време на време , в това число предишния месец, когато тя сподели, че нападките му против четири цветнокожи дами депутати опонират на това, което съгласно нея е " силата на Америка ".

" Имаше благоприятни условия двамата водачи да се видят отвън Белия дом тази година ", декларира немски чиновник. Меркел посети Тръмп в Белия дом през 2017 и през 2018 година, само че Тръмп не е посещавал Германия като президент, той е мощно неизвестен в Германия .

Попитан за отсъствието на Тръмп от Германия по време на сесията на Белия дом в понеделник, чиновник на администрацията отхвърля концепцията за каквато и да е маловажност пред Меркел.

" Президентът Тръмп има чести контакти с канцлера Меркел " и това би трябвало да се регистрира в американско-германските връзки, изяснява формалният представител.

Самата Меркел може би учи за идната си среща с Тръмп , или може би просто хвърля малко сянка с определеното от нея за четене през ваканционния месец.

Фотографи снимаха Меркел да чете книгата " Тиранинът: Шекспир за политиката " на професора от Харвард Стефан Грийнблат , която някогашният чиновник на Държавния департамент на Буш Елиът Коен преглежда като " фундаментално, книга за президента Тръмп ".
 Пентагонът не се тормози от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.
Пентагонът не се тормози от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Разногласията сред Съединени американски щати и Турция няма да се отразят на интервенциите в Инджирлик
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР