Списъкът по-долу включва някои от храните, които едобре да бъдат

...
Списъкът по-долу включва някои от храните, които едобре да бъдат
Коментари Харесай

Храните, които ни поддържат млади и здрави


Списъкът по-долу включва някои от храните, които е

добре да бъдат в менюто ни, с цел да се храним здравословно, само че и да изглеждаме млади и красиви.



Соева извара (тофу)

Соевата извара е богата на изофлавоноли, които понижават кръвното налягане и служат за предварителна защита от образуването на кръвен съсирек и артериална плака.

Изофлавонолите имат противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови и антимикробни свойства. Така те могат да контролират възпалителните процеси в организма, да забавят клетъчното стареене , да се борят с микробите и да подкрепят в отбраната от някои типове рак.

Соевата извара е добър източник на протеин и съдържа всички съществени аминокиселини , които човешкият организъм не може да създаде самичък. Тя съдържа и минерали, нужни за здрави зъби и кости.

• Моркови

Морковите се предлагат най-много поради високото си наличие на бета-каротин , който може да се трансформира във витамин А. Този пигмент също е антиоксидант, който пази клетките от стареене, породено от свободните радикали. Морковите също подкрепят за предпазването от макулна недъгавост, увреждане на зрението, което е в следствие от напреднала възраст.

• Кръстоцветните зеленчуци

Други храни, които ни поддържат здрави и млади, са кръстоцветните зеленчуци: зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол и други. Те имат богато наличие на витамин C, E, K, минерали като калий, калций и селен и каротеноидите – лутеин и бета-каротин. Кръстоцветните зеленчуци съдържат също глюкозинолати – веществата, които им придават леко лют усет. Те контролират напрежението и възпаленията в организма.

Изследователите считат, че ежедневната им консумация подтиква здравето на мозъка. Те са и огромен източник на фибри , които контролират равнищата на кръвната захар. Може да се прибавят към всяка диета, с цел да се забави процесът

на стареене.



Сьомга

Сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, които предотвратяват сухотата в очите, а това може да докара до инфектиране и замъглено зрение. Омега-3 мастните киселини поддържат здравето на мозъка и може да предпазят от когнитивен крах , обвързван със застаряването. Заради високото наличие на калий, те предотвратяват появяването на сърдечносъдови болести.

Свързани публикации.. Храни, които ни оказват помощ при тревога 0 Колко постоянно в действителност е добре да се храним? 0 Кои са най-богатите на каротиноиди храни? 0



Цитрусови плодове

Те са богат източник на витамин C, който има антиоксидантни свойства. Благодарение на него

се понижават възпаленията и инфекциите в организма. Цитрусовите плодове са богати и на фибри, калий, фолат, тиамин, ниацин, фосфор, рибофлавин и пантотенова киселина .

Флавоноидите, които този тип плодове съдържат, предотвратяват хроничните болести, породени от затлъстяването. Консумацията на цитрусови плодове, богати на флавоноиди , е обвързвана и с удължение на живота.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР