Списъкът на Кирил Петков с имена и прякори на хора,

...
Списъкът на Кирил Петков с имена и прякори на хора,
Коментари Харесай

Иван Гешев: Списъкът с имена на Петков е по-дълъг от прочетения

Списъкът на Кирил Петков с имена и прякори на хора, които съгласно него са в основата на корупцията у нас, е по-дълъг от този, който министър председателят изчете на

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в изявление за Българска телеграфна агенция – ден откакто прикани Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова във Върховната касационна прокуратура. Те ще се явят на 9 февруари, с цел да показват имената и да попитат държавното обвиняване до каква степен е стигнало с инспекциите и следствията.

Списъкът е бил изчетен от Петков пред основния прокурор по време на срещата им в Министерски съвет на 4 февруари.

„ Днес ми беше снето пояснение от прокурор във ВКП, който прави инспекция, и заявих всички известни условия по отношение на казаното от премиера “, съобщи Гешев пред Българска телеграфна агенция. „ Сигурен съм, че той ще направи същото и ще съблюдава българските закони. Надявам се, че ще показа цялостния лист, който стартира да ми чете от телефона си, тъй като огромна част от имената и прякорите не бяха упоменати на вчерашната конференция ".

На брифинга в Министерски съвет министър председателят съобщи, че ще пита прокуратурата по какъв начин работи по обществено известни сигнали против Бойко Борисов, Делян Пеевски, Илко Желязков, Румен Гайтански, Христофорос Аманатидис-Таки, Николай Павлов.

„ Не знам какво ще съобщи министър председателят. Аз знам какво съм чул и какви пояснения съм дал пред прокурор. Това, което съм споделил, е, че имената и прякорите са доста повече, като считам, че този лист е повърхностен, тъй като, за жалост, го прекъснах и обясних някои законови разпореждания “, съобщи Гешев.

Той нападна Лена Бориславова, че е попречила работата на призовкаря, който се явил в Министерски съвет на 7 февруари, с цел да връчи призовките на нея и на Петков. Премиерът не беше взел призовката преди брифинга, тъй като индивидът, изпратен да му я връчи, получил разпореждане да не го прави " към този час ". " Вероятно поради камерите ", съобщи тогава Бориславова.

„ Не е добър знак чиновник на прокуратурата, който извършва служебните си отговорности, да бъде държан в продължение на часове от асистентката на господин Петков, без да може да си свърши работата. Трябва да демонстрираме дължимото почитание към всеки български жител, без значение дали е призовкар, прокурор или министър “, съобщи Гешев.

Той твърди, че прокуратурата „ неведнъж “ уведомила обществото за изнесените от Петков случаи, а информацията била „ обществена “. Главният прокурор желае изпълнителната власт да алармира на държавното обвиняване, когато има информация за вероятни закононарушения, тъй като по този начин трябвало да работи „ взаимоотношението “ сред управляващите.

Той нападна Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването, които водели „ война против прокуратурата “, поради което магистратите се оплакаха пред европейските институции. Според него имало напън върху правосъдната власт, който пречел за разрешаване на действителните проблеми, свързани с престъпността.

След като Конституционният съд единомислещо реши, че министърът на правораздаването може да изиска от Висшия правосъден съвет предварително освобождение на основния прокурор, Гешев съобщи: „ Ако бъде импортирано ново искане в Пленума на Висш съдебен съвет за премахване на основния прокурор, всичко е в компетентността на Пленума. Но би трябвало ясно да кажа, че задачата на всичко това не е кардинална и не касае по този начин наречената промяна “.

Целта съгласно него била „ лична “ и касаела личността му. „ Надявам се да не е някаква персонална политическа вендета “, сподели Иван Гешев.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР