Списък за милиони показа днес прокуратурата. При разследването на схемата

...
Списък за милиони показа днес прокуратурата. При разследването на схемата
Коментари Харесай

Прокуратурата за аферата с боклука: Зам.-министърът е подпомагал братя Бобокови

Списък за милиони сподели през днешния ден прокуратурата. При следствието на схемата с рискови боклуци проверяващите намират в дома на един от обвинените мемоари с имената на българи, известни с бизнеса и благосъстоянието си.

Записани са над 40 имена, а против тях суми - сред 20 и 650 милиона.
Прокуратурата пусна лист с имена и суми, конфискуван от вкъщи на обвинен за боклука Информацията ще бъде тествана и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани
Част от хората към този момент не са сред живите. Списъкът е открит в дома на А.Б. Един от разследваните е предприемачът Атанас Бобоков.

Снимка: bTV

Информацията беше публикувана около аферата за рисковите боклуци с присъединяване на заместника-министър на екологията Красимир Живков.

Според прокуратурата той е подпомагал нерегламентирана активност на братя Бобокови.

Списъците са открити при обиските в домовете на арестуваните са два.
10 обвинени за вноса и преработката на рискови боклуци Сред тях са зам.-министърът на екологията Красимир Живков и братята Бобокови
Един от тях съдържа имена на известни предприемачи и против всяко име е написана сума - в долари или в левове. Другият лист е с имена на чиновници в две министерства - правосъдното и районното, с имена, фотоси и автобиографии. Намерена и е автобиографията на един от прокурорите, който работи по делото против предприемача Васил Божков, който избяга в Дубай.

Сензационните разкрития изплуваха след акцията в екоминистерството, при обиските, направени от проверяващите на над 40 адреса в страната.

Прокуратурата занапред ще ревизира информацията в ненадейно откритите описи и в случай че се наложи, ще разпита някои от хората.
Опасните боклуци: Братя Бобокови под прицела на прокуратурата По информация на bTV предприемачите са задържани по съмнения за мним експорт на отпадък в чужбина
„ От жилището на А.Б. беше открита и конфискувана цветна фотография, на гърба на която бяха изписани имена, които подхождат на имената на обществено известни персони в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани огромни суми пари, разнообразни - от порядъка на 70 млн. $, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева “, изясни представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Засега не е ясно за какво тези описи са били нужни на русенските предприемачи. В един от тях е името на прокурор.

„ Защото изрично за сътрудника от СПП може да се каже, че не познава обвинените в това ОПГ и той самия въобще не е наясно за какво се събират данни за него “, сподели Ангел Кънев, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура.

Разследването е за проведена незаконна група, само че към този момент - единствено с участници и без водач.

„ Групата е правила закононарушения срещу околната среда, документни закононарушения, данъчни закононарушения с присъединяване на лица от Министерство на околната среда и водите “, изясни Ангел Илиев, и.ф. началник на профилираната прокуратура.
Аферата с боклука: Шестима души са в ареста, измежду тях и зам.-екоминистър Заради вноса и износа на рисков боклук през днешния ден спецакции имаше в няколко града в страната
„ Зам.-министър Живков е бил в извънредно близки връзки с братя Бобокови, което единствено по себе си не е незаконно. Но той е правил непозволени дейности, с което е подпомагал незаконна активност на братя Бобокови, обвързвана с вноса и износа на боклуци от чужбина. Дейността е била осъществявана безусловно фиктивно с сдружения, финансирани от братя Бобокови и следени от тях “, съобщи Генка Брезашка, прокурор по делото.

Снимка: bTV

„ Събраните по делото доказателства сочат, че част от следените фиктивни търговски сдружения от обвинените предприемачи Бобокови в никакъв случай не са имали подобен потенциал да осъществят нужните по закон дейности, за които са имали нужните известия и позволения от Министерство на околната среда и водите и от съответните Регионална инспекция за опазване на околната среда “, разясни Кънев.

След експлоадирането на свадите с вноса на отпадък от началото на годината - единствено на 3 места може да се изгарят боклуци, най-малко съгласно разпоредбите.

Снимка: bTV

„ Разпоредена е инспекция на ТЕЦ-овете. Имаме едно писмо от прокуратурата - както се споделя, апелирам да ревизирате всички ТЕЦ-ове. Ама това са 30 души, които 2 месеца ще би трябвало да обикалят. Ще го осъществим и това напътствие. Ще се съобразим и с тези периоди “, сподели екоминистърът Емил Димитров.

По аферата с боклука прокуратурата работи с италианските служби „ Антимафия “, а от експертизите по случая ще стане ясно дали у нас са влезнали рискови боклуци от там.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР