Списък с рискови стоки и “справедливи цени за обмитяване трябва

...
Списък с рискови стоки и “справедливи цени за обмитяване трябва
Коментари Харесай

От догодина - нови мита за вноса в България, с цени за налог, определяни през Евростат

Списък с рискови артикули и “справедливи ” цени за обмитяване би трябвало да разгласи следващата година финансовият министър Владислав Горанов. Той ще съдържа такива артикули, които най-често се заявяват на стойности, доста под действителните им цени или са обект на други митнически нарушавания, прецизира в. " 24 часа ".
Списъкът е мярка, написана в новите ремонти в Закона за митниците, които влизат в действие от новата година. Поправките са част от обща политика на Европейски Съюз.
Цените за обмитяване ще се актуализират на месечна база посредством COMEXT - непрестанно актуализираща се база данни на Евростат, съгласно произхода и крайната дестинация. Брюксел е определил и главните групи артикули - текстил и текстилни произведения, кожи и кожени произведения, както и произведения от пластмаса. Т.е., най-вероятно е в черния лист да попаднат облекла, обувки, чорапи, чаршафи, произведения от пластмаса, като вносът от Китай наподобява ще е най-сериозно обиден.
Според новите разпореждания, когато при инспекция на данните в митническата декларация бъде открито, че цената, на която са декларирани, е под " справедливите цени " от вносителите ще се желае поръчителство. Неговият размер би трябвало да покрива действителните митнически отговорности, само че изчислени въз основата на справедливите цени.
Засега икономическото министерство не е готово с разбора по какъв начин ще се отразят новите ограничения върху търговията. От митниците обясниха, че тяхно обвързване е да събират митата, акцизите и Данък добавена стойност, а не да вършат прогнози за цените. Експерти считат, че мярката няма да има значително въздействие върху цените в посока нагоре. Основно, тъй като продажните цени на множеството такива произведения са толкоз надути, че множеството търговци ще предпочетат да свият облагата, с цел да останат на пазара, в сравнение с да вдигнат цените.
Отделно, като втора съществена скица за отбягване заплащането на мита, с изключение на ниските стойности, е посочено " погрешно изложение на произхода, когато вносителят заявява погрешна страна на генезис на внасяните артикули ". Да речем - импорт от Китай се афишира, че идва от Малайзия, което трансформира митото.
Източници от митниците настояват, че в Брюксел се разисква концепция да има освен лист с рискови артикули, само че и лист на търговци с неприятна известност. В него ще бъдат посочвани освен търговци, които са разследвани от европейските или националните служби, само че и такива, които вършат по-дребни, само че повтарящи се нарушавания или работят в няколко страни по едно и също време. Данните ще бъдат непрестанно обновени и ще се обменят сред митническите служби от съюза, с цел да може тези търговци да бъдат проверявани с нараснало внимание в обособените страни.
Според Европейска комисия, приблизително годишно страните от съюза губят към 2 милиарда евро от нарушавания на митническите режими.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР