Спиртът е най-ефективното средство срещу вирусите с царски имена като

...
Спиртът е най-ефективното средство срещу вирусите с царски имена като
Коментари Харесай

Спекула и недостиг вдига цените на дезинфектантите до космически нива

Спиртът е най-ефективното средство против вирусите с царски имена като Коронавирус 19. В същото време по аптеките няма дезинфектанти или в случай че ги има, те са на цени от 10 или 20 лева за 100 мл.

Огромният дефицит е причина и за голямата далавера.

В същото време тези, които имат потенциал да произведат милиони литри, стоят на „ ръчна спирачка “.

Парадоксът е, че в България има задоволително производители на аграрни алкохол. Петте български компании имат общ потенциал да създават към 360 тона чист алкохол (над 95 об. % алк.) на денонощие. За седмица тези 5 завода могат да произведат над 2000 тона (над 2 000 000 литра) алкохол, задоволителен за производството на близо 3 000 000 литра дезинфектанти, които да покрият потребностите на пазара от сходни артикули за идващите 2-3 месеца напред.

Те обаче са принудени да продават своята продукция на медиатори, които имат регистрация като производители на витално значимите артикули.

Причината е, че законите в България и Европа обаче не разрешават на спиртоварните да бутилират и да продукта си непосредствено като дезинфектант. Те са данъчни хранилища и законът им разрешава да търгуват със спирта единствено наливно или като артикул за консумация, след заплатен данък и залепен бандерол.

Самата регистрация съгласно комплицираните национални и европейски процедури лишава към година. Посредниците товарят цените с надценки без да имат даже нужния индустриален потенциал, с цел да задоволят потребностите на пазара.

До оповестяването на изключителното състояние в България във връзка на пандемията от COVID-19, всички производители на дезинфектанти са купували от българските спиртоварни към 10 000 литра алкохол на месец. След рецесията поръчките им са набъбнали на 1 000 000 литра на месец.

Разликата сред наличния и нужния потенциал за произвеждане на дезинфектанти за ръце е явна (тя е стократна).

Досега страната е посочила, че може да работи бързо и рационално в изискванията на рецесия, изключително във връзка с българския бизнес, да вземем за пример бързата направа на маски и защитни дрехи. Сега сходна мярка може да бъде приложена и към препаратите за стерилизация.

Извънредната рецесия изисква изключителни ограничения и бързи решения, приканват специалистите. Защото цената на всеки загубен ден са изгубени животи на наши сънародници.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР