Спирдон СпирдоновТези, които защитават проектобюджета за отбрана за 2020 г.,

...
Спирдон СпирдоновТези, които защитават проектобюджета за отбрана за 2020 г.,
Коментари Харесай

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

Спирдон Спирдонов

Тези, които пазят проектобюджета за защита за 2020 година, преди всичко и на първо място ще ви извадят за причини стотиците милиони, които ще се дават за техника. И за нова, и за остаряла. Прави са. Предплатихме самолетите Ф-16, ще дадем милиони и за инфракструктура за тях, само че имаме да предвидим пари още и за кораби и бойни машини. Да ги има за всеки случай, въпреки че контракти към момента няма. А в случай че нещо не стане, ще ги прехвърлим в идващия бюджет. Впрочем, това към този момент сме го правили. Има обаче светлинка. Генералите към този момент са умерени оптимисти, което не е малко. Все отново от политиците сме привикнали да получаваме по-скоро обещания, а военните по традиция мълчат, само че когато проговорят, не е на вятъра. Може би хубавото стартира да се случва и за Сухопътните войски, и за Военноморските сили. Макар че изпуснахме опцията трите капиталови плана, за които приказваме от години, да започват дружно.

Второто направление за отбрана са двата % от вътрешния артикул. Но тук има малко пропукване. НАТО упорства, а и ние си имаме признат от държавното управление на Бойко Борисов народен проект за повишаване на разноските за защита по този начин, че до 2024 година те да са точно 2 % от Брутният вътрешен продукт. Става дума за всичките разноски по функционалност " Отбрана ", освен за парите на военното министерство. Да, но не било тъкмо по този начин. Средносрочната бюджетна прогноза, импортирана в Народно събрание от кабинета " Борисов ", демонстрира, че за 2021 и 2022 година е планувано оттегляне от към този момент плануваното и признатото от Министерския съвет. В първата година спадът е 0,19 %, а през втората - 0,17. Искаме си тези надлежно 260 и 247 млн. лева, споделят от МО. От финансовото министерство успокояват с промяна напролет на идната година. Но ще чакат резултата от одита, който позволи Народното събрание. Той би трябвало да покаже до каква степен правилно е било МО при показване в НАТО на информация за разноските за защита. Т.е. ще се включат ли в разноските към 300-400 млн. лева за военни пенсии, които през днешния ден се водят в Национален осигурителен институт. Тогава може и да наваксаме процентите минус. И ще станем отличници в Алианса. Ще ни поздрави и генералният секретар Йенс Столтенберг, който към този момент ни направи забележка за този пропуск, а и Бойко Борисов не не помни да ни я напомни нетдавна.

Още нещо желае ведомството, ръководено от министър Красимир Каракачанов, само че явно, подкрепяйки оферти бюджет, ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация няма го да дадат. Най-общо казано, става дума за обществения статус на военнослужещите. Актуализирането въз основата за установяване размера на военните заплати в сходство със съществуващите пазарни условия на труд е належащо, само че средства в бюджета за идната година не се плануват, признава министърът в писмен отговор на въпрос на народния представител ген. Константин Попов. Неговият заместител Анатолий Величков дефинира това решение на държавното управление като недостатък на проектобюджета. От ръководещите, обаче, идват отзиви, че това не е толкоз значимо предвид на плануваните 10 % нарастване на заплатите в бюджетната сфера, което ще стане за трета поредна година. Въпреки това, отбелязва заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов, на пазара на труда армията продължава да бъде в неизгодна позиция. Само бе подсказано нещо по въпроса по кое време може да се реши казусът със обществения статус на военнослужещите. Очаква се след Стратегическия обзор на защитата да се преразгледа организационната конструкция на Въоръжените сили, с което да се освободят средства, с цел да се насочат към хората в защитата. От досегашната полемика по бюджета за 2020 година излиза, че опозицията в лицето на " Българска социалистическа партия за България ", Движение за права и свободи и Воля са на страната на министъра по този въпрос!

Базата за установяване на размера на главното месечно заплащане за най-ниската служба във Въоръжените сили е 380 лева и тя не е променяна към този момент 10 години. И изостава сензитивно от минималната работна заплата. През 2009 година, да вземем за пример, тя е била 376 лева, т.е. 57 на 100 по-голяма от минималната работна заплата. В резултат на нейното заледяване през тази година минималната работна заплата е с 47 % по-висока от базата. Така е освен за системата на МО, само че и за целия бранш на сигурността - Министерство на вътрешните работи, ДАНС, НСО и ДАР. Така че остава единствено 10-процентно нарастване на военните заплати, т.е. толкоз, колкото и на целия държавен бранш. То обаче надали ще бъде задоволителна мотивация за военнослужещите и за претендентите за приемане в армията. От Щаба на защитата предвиждат, че с тези плахи стъпки некомплектът от персонален състав ще бъде преодолян едвам след 5-6 години. Конкретно предложение имаше предходната година по това време. Парламентарната група " Българска социалистическа партия за България " изиска сред двете четения на закона за държавния бюджет за 2019 година базата за пресмятане на военните заплати да се вдигне на 510 лева Не е загадка, че това е една от най-коментираните и най-ефективните благоприятни условия за повишение на обществения статус на военнослужещите и за решение на казуса за дефицита на персонален състав. Управляващите обаче се задоволиха с общия растеж на заплатите, който не дава упования резултат, въпреки че от военното управление не крият желанието си за равнене въз основата с минималната работна заплата за страната. Предстои да забележим дали и в този момент ще има сходно предложение.

Какво би могло да се случи? Ако Народното събрание огледа с положително око към военнослужещите и всички чиновници в бранша на сигурността, е допустимо базата да се вдигне на 610 лева да вземем за пример колкото ще бъде минималната работна заплата. Коефициентите зависят от решението на министъра на защитата. Тогава лейтенантът ще може да стартира офицерската си работа с главно месечно заплащане към 1600-1700 лева, а боецът - с 1100-1200 лева Иначе, при 380 лева база напъните му са обречени.

За страдание, прогнозата не е добра. Приоритетите не разрешавали, настояват съперниците на изпреварващото повишаване на военните заплати. Да, само че бойци към този момент ще напущат армията освен по лично предпочитание. През 2020 година се уволняват първите 150, които навършват пределна възраст за военна работа. Догодина ще има още толкоз. А на техните места? Някой би трябвало да посрещне предизвикването. С 10 % не става.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР