Спирайки се на Джанет Йелън, бившия президент на Управлението за

...
Спирайки се на Джанет Йелън, бившия президент на Управлението за
Коментари Харесай

Джанет Йелън ще стане първата жена, оглавила и министерството на финансите на САЩ

Спирайки се на Джанет Йелън, някогашния президент на Управлението за федерален запас (УФР), за първата жена, която да оглави министерството на финансите на Съединени американски щати, Джо Байдън избира напредничав икономист, експерт по проблемите на безработицата. Тя също по този начин е мощно ангажирана с битката против климатичните промени и гледа благосклонно на бюджетната поддръжка за стопанската система, оповестява Франс прес.

74-годишната Йелън, която към този момент влезе в историята през 2014 година, когато стана първата жена, застанала отпред на най-могъщата централна банка в света, още веднъж ще сложи казус, в случай че бъде доказано избирането ѝ за американски финансов министър.

Ако номинацията ѝ бъде одобрена от Сената, за първи път жена ще оглави министерството на финансите на Съединени американски щати - пост, който е от основно значение за съживяването на най-голямата международна стопанска система, наранена тежко от пандемията.

Бившата преподавателка в Харвард, за която стопанската система е пристрастеност, има подарък слово и от време на време е склонна да употребява диалект. Омъжена за лауреата на Нобеловата премия за стопанска система Джордж Акерлоф, тя не съответствува напълно с профила на огромен финансист, посветил се на страната, какъвто по-скоро се чака от един финансов министър.

Силни козове обаче са експертните ѝ знания в региона на трудовия пазар поради удвояването на безработицата от началото на здравната рецесия до 6,9 % и уважението, което тя си завоюва в Конгреса за нормализирането на паричната политика, водена след финансовата рецесия от 2009 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР