Спират търговете за студен резерв. Той ще се възлага въз

...
Спират търговете за студен резерв. Той ще се възлага въз
Коментари Харесай

Решено: Студеният резерв - само на държавната ТЕЦ Марица Изток 2

Спират търговете за леден запас. Той ще се разпорежда въз основа на отчет на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), единствено при нужда и то единствено на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 " .
Това взеха решение дефинитивно депутатите, откакто одобриха на второ четене промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, с който се вършат промени в Закона за енергетиката.
Вносители на поправките са ръководителят на енергийната комисия към Народното събрание Валентин Николов и група депутати. Промените получиха поддръжката и на левицата
Сделките за студения запас ще се се подписват от ЕСО съгласно заповедта на енергийния министър. Цената н запаса е контролирана от КЕВР.
Законът влиза в действие от 1 август 2020 година , като се изключи отчета на ЕСО и заповедта на министъра, която би трябвало да бъде издадена до 30 юли.
Промените ще работят до 1 юли 2021 година, когато би трябвало да бъде въведен механизма за потенциал, с който ще се разпорежда на централи да създават ток, с цел да подсигуряват сигурността на електроенергийната ни система.
Дебати
По време на разискванията за студения запас, депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков съобщи, че от левицата ще поддържат това предложение най-много поради изказване на ръководещите, че това, което сега се прави е с цел да може студеният запас да отиде в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".
" Ще следим дали това е по този начин, тъй като при всичките положения, които сега биха могли да зародят като подозрения за нас преди всичко стои енергийната сигурност на страната. Тя без действието на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е невъзможна ", съобщи Ерменков.
По думите му продължава политиката на лъкатушене в енергетиката, а всичко това се правело без да е ясна вероятността, без да има тактика за развиване на енергетиката. " Това не може да продължава по този начин, тъй като секторът няма по какъв начин да се ръководи на парче ", сподели още Ерменков.
Депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай изрази мнение, че тези законови ремонти са зародили въз основа на омразата към притежателите на избрани електрически централи и няма нищо общо със основаване на сигурност и непоклатимост на електроенергийна ни система. По думите му сега се прави опит за преразпределение на бизнес, а измененията не са от угриженост към енергетиката.
" Имам възприятието, че идващият министър, който ще си замине от държавното управление, ще бъде Теменужка Петкова " сподели Аталай. Според него тя би трябвало да изясни по какъв начин и по какъв метод ще се нарушават кардинални неща, които са въведени в енергетиката от 2003 година, от когато има леден запас.
" В момента се опитваме да се самоубедим, че имаме един временен интервал до 2021г., когато да почнем търговията с капацититет, с цел да отпадне студения запас. Това, което е другият принцип на обезпечаване сигурност, непоклатимост и адекватност на електроенергийната система. Колеги, от 31 юли до другия 31 юли нашата енергийна система ще виси във въздуха заради липса на сигурност ", сподели Аталай и прикани да се отдръпна предлагането.
Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката, съобщи ръководителят на енергийната комисия към Народното събрание Валентин Николов, представен от 24 часа. По думите му студеният запас постоянно е павен с търг, както се изисква в Европейския съюз.
" Винаги в този леден запас е взел участие Топлоелектрическа централа " Варна " - като държавна, като благосъстоятелност на ЧЕЗ и след това като друга благосъстоятелност, където виждаме, че е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. В случая не е значимото собствеността, а на кого се дават парите. Би трябвало да се дават на централите, само че тъй като е политическа ситуацията, е значимо и кой е притежателя ", добави още Николов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР