Спират се всякакви запори върху доходите на физически лица, както

...
Спират се всякакви запори върху доходите на физически лица, както
Коментари Харесай

Ето какви законодателни мерки ни очакват заради извънредното положение

Спират се всевъзможни запори върху приходите на физически лица, както и периодите по всички висящи каузи като се изключи наказателните. Прекратяват се всевъзможни процедури по обществена обмен и въвеждане във притежание на съдия-изпълнителите. Това е измежду категорично написаните ограничения в закона за изключителното състояние, подадени в Народното събрание.
Извънредното законодателство фиксира всичко, което към този момент бе оповестено като желание в заповедта на здравния министър и в оповестените в неделя ограничения по ресори от останалите членове на Министерския съвет. Във вторник Народното събрание стартира разглеждането на закона, написа Монитор.
Припомняме, че от 13 март България е в изключително състояние, откакто депутатите в Народното събрание единомислещо одобриха крайната мярка, като предварителна защита против разпространяването на ковид.
Освен експлицитната възбрана за работа на комерсиалните обекти в моловете като се изключи хранителни магазини, банкови и застрахователни офиси, както и станалото към този момент факт затваряне на заведения за хранене, фитнеси, клубове и други, в закона влиза и възбраната децата да организират занятия както в учебно заведение по този начин и във всевъзможни извънучилищни форми. Също и затварянето на градините и яслите, прекъсването на плановите интервенции, свижданията в лечебните заведения и тези в местата за отнемане от независимост.
Законът задължава всеки българин да подписва здравна застраховка, в случай че му се постанова да пътува в чужбина. Иначе командировките в страната са спрени, както и образования, научни конгреси, всички културни всеобщи прояви и останали събития - по този начин както към този момент това е реалност през последните дни.
Падат рестриктивните мерки пред изплащането на обществени помощи, защото главната мярка там бе да се стопират парите, в случай че децата не вървят на учебно заведение. Само неотложни нотариални заверки от един дежурен в регион ще се вършат. Облекчават се всички процедури и правила за разпределяне на безплатна финансова помощ от ръководещите органи на европейските стратегии у нас. Допуска се в това число и увеличение на размера на контрактуваната безплатна финансова помощ.
В тридневен период от влизането на закона лечебните заведения, държавните институции и телекомуникационните оператори ще би трябвало да създадат изключителна инспекция за техническото положение на всичките си енергийни обекти, както и на електрическите уредби, източници на аварийно зареждане. Те ще би трябвало да изпратят и протокол до министъра на енергетиката за положението им, както и да подхващат незабавни ограничения за премахване на повреди, в случай че има такива.
Пробация от една година или санкция от 300 до 1000 лв. пък ще има за медици, които са отказали помощ на заболели и родилки по време на епидемията без да имат уважителна причина за това , плануват промени в Наказателния кодекс, които се вършат през преходните и и заключителните разпореждания. Друга корекция пък планува отнемане от независимост до 3 година и санкция от 1000 до 10 000 лева за всеки, който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, както и погрешна информация за разпространяване на заразителна болест . Ако това действие обаче има съществени последствия, санкциите могат да стигнат 50 хиляди лв..
През преходните и заключителните разпореждания се вършат промени и в Кодекса на труда, които пък дават опция на работодателя да разпореди на служащите си да правят работата си от у дома или от разстояние без да желаят единодушието му за това.
При изключително състояние работодателите пък ще могат да издадат заповед, с която да преустановят работата на предприятието или част от него , както и на обособени служащи, само че до привършване на изключителната обстановка. Работодателят се задължава да не позволява служащите в предприятието през това време.
За времето, в което чиновниците не работят, пък ще могат да бъдат пратени в заплатен отпуск. Това може да стане и без знанието на служащия и без той да бъде питан. Същото ще важи и за тези,, които още нямат 8 месеца в предприятието. Ако платената отпуска към този момент е употребена, работодателят може да ни пусне и в неплатена отпуска без да ни пита. Работодателите пък са длъжни да разрешат потреблението на отпуск на бременни чиновници, на такива, които са на лекуване ин витро, майки или самотни татковци на деца до 12 години, както и осиновители, или пък на такива, които се грижат за деца с увреждания. Не може да откажат заплатен отпуск и на хора с 50 % ТЕЛК.
Дава се опция и за въвеждане на ненапълно работно време за тези, които работят на 8 часа.
Когато работата е прекъсната, а чиновниците не употребяват отпуск, то те имат право на обезщетение от 50 на 100 от брутното им трудово заплащане, само че не по-малко от 75 на 100 от минималната работна заплата за страната. То ще се поема от работодателят за времето, в което предприятието няма да работи.
Пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени служебно.
В закона са включени и предложенията на Министерство на вътрешните работи за увеличение с 6 месеца на валидността на персоналните карти и шофьорски книжки, които изтичат от интервала на изключителното състояние до 31 октомври 2020 година. Ако чужденец, чието позволение за дълготрайно престояване изтече по време на изключителното състояние, той може да влезе в страната и без виза.
Държавните чиновници също ще могат да работят от разстояние.
Какво е записано още в законопроекта и какви са претекстовете към него, четете тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР