Спират ремонти на пътища за 300-400 млн. лв.Обвини фирмите, че

...
Спират ремонти на пътища за 300-400 млн. лв.Обвини фирмите, че
Коментари Харесай

Комитова се разбрала със строители да работят без пари

Спират поправки на пътища за 300-400 млн. лева
Обвини компаниите, че не знаели авансово дали ще има средства

Министърът се скара на публицист за въпросите, които задава

“Аз съм се схванала с компаниите, те ще продължат по този начин и те нищо не чакат от мен”. Така районният министър арх. Виолета Комитова разяснява обстоятелството, че пътната организация не се разплаща със строителните компании, с които са подписани контракти за настоящ ремонт и поддръжка за към този момент предоставени и изпълнени действия. Според нея повода да не се дават пари на фирмите е, че в бюджета на пътната организация имало планувани 382 млн. лева, а подписаните контракти за възобновяване на пътища са били на обща стойност 1,5 милиарда лева

Тоест контрактите били възлагани без поръчителство. Като, съгласно Комитова, виновността била на фирмите, които подписвали тези контракти. Откъде компаниите е трябвало да знаят дали тъкмо за техния контракт има планувани средства или не, не излиза наяве, откакто бюджетът на пътната организация е консолидиран и не се гласоподава финансиране по прави в него.

Министър Комитова не изясни и за какво избра да върне в държавния бюджет 500 млн. лева, планувани за построяването на автомагистрала “Хемус”, вместо да се разплати с фирмите за към този момент осъществени поправки.

Строителният министър и представителят на служебния кабинет Антон Кутев се “оплетоха” в комплицираната материя, като първо Кутев съобщи, че договорите със строителните компании за ремонт, за които няма пари, са подписани без социална поръчка и би трябвало да се прегледат от прокурор, а Комитова съобщи, че са подписани след търгове. После пък дружно обясниха, че публични поръчки имало, само че цената им била надхвърлена.

Всъщност договорите за настоящ ремонт и поддръжка се подписват за период от 5 година за всяка от 28-те области, при цени по обособени позиции - да вземем за пример ремонт, слагане на ограничаващи системи и маркировки и т. н. Впоследствие, съгласно потребностите за ремонт и поддръжка, се разпореждат избрани действия.

Вместо да отговори на всички заложени въпроси, министърът обясняваше, че сега по въпросите работят адвокати или специалисти. И непосредствено се скара на публицист за въпросите, които задава, очевидно недоволна от наличието им.

От думите на екипа ѝ стана ясно, че въпреки всичко от подписаните контракти ще бъдат прекъснати поправки на стойност 300-400 млн. лева, които са още в начална фаза.

Прогноза
Няма да има с какво да чистят пътищата през зимата
Няма пари за зимно поддържане на пътищата в бюджета на отрасловата организация и към момента не е ясно от кое място ще бъдат открити средства, с цел да се чистят пътищата от натрупалия сняг. Това призна краткотрайно назначеният за началник на Агенция “Пътна инфраструктура” Ивайло Денчев.

На въпрос, откакто има остатък в бюджета, за какво тези пари не се дадат на протестиращите строителни компании, които са си свършили работата съгласно договорите, от екипа на районното ведомство обявиха, че имало и по-спешни задания - да се обезпечат пари на пенсионерите, на лекарите от първа линия и в помощ на бизнеса. В същото време от бизнеса се оплакват, че не получават обещаните средства, а парите на медиците от първа линия се бавят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР