Спират от печат най-стария вестник в света, основан през 1703

...
Спират от печат най-стария вестник в света, основан през 1703
Коментари Харесай

Спират от печат най-стария вестник в света

Спират от щемпел най-стария вестник в света , учреден през 1703 година, оповестява " Дойче веле ".

" Винер цайтунг " - австрийският вестник, който е задоволително остарял, с цел да написа за младия Моцарт, стопира печатното си издание след смяна на австрийските медийни закони . До решението се стигна макар митингите на чиновници и читатели.

Австрийският парламент одобри с болшинство закона, който поставя завършек на сегашната форма на всекидневника.

В своята 320-годишна история изданието осведоми за всичко - от младия Моцарт до абдикацията на последния хабсбургски император, и държи купата за най-стария оживял ежедневник в света.

Той е благосъстоятелност на австрийското държавно управление от 1857 година и служи като формален вестник, като обявите за свободни работни места в държавното управление и други публични известия се разгласяват във вестника по закон.

Именно това се трансформира в главния му източник на доходи и разреши на вестника да продължи журналистическата си задача да оповестява новините.

Днес обаче Народното събрание на Австрия одобри закон, който към този момент няма да изисква той и други компании да разгласяват разгласи в печатното издание на вестника.

" Не е работа на републиката да ръководи и финансира ежедневник " , съобщи канцлерът реакционер на Австрия Себастиан Курц през 2021 година, когато измененията бяха препоръчани за първи път.

Новите медийни разпореждания трансформират и ролята на " Винер цайтунг ", като о т ежедневник той ще се преобразува в " медия за образование и в допълнение обучение ".

В публикация, оповестена в деня на гласуването, озаглавена " Край по закон ", вестникът показва, че това ново изложение е неразбираема наредба, която ще го лиши от потенциала му да създава публицистика.

Служители и читатели проведоха няколко митинга пред Федералното заседание във Виена в символ на митинг против плануваното закриване на ежедневното печатно издание.

Въпреки че онлайн изданието и месечното печатно издание ще бъдат издавани и отсега нататък, заместник-главният редактор на вестника Томас Зайферт съобщи, че решението на държавното управление отива оттатък " цифровото или на хартия ".

Той акцентира, че залогът е " запазването на духа на " Винер цайтунг ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР