Спирането на тютюнопушенето и на електронни цигари е единствения начин

...
Спирането на тютюнопушенето и на електронни цигари е единствения начин
Коментари Харесай

Спирането на цигарите намалява риска от белодробни заболявания

Спирането на тютюнопушенето и на електронни цигари е единствения метод за понижаване на риска от развиване на белодробни болести при пушачите. Това обявиха пулмолозите доктор София Ангелова, ръководител на Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания и доктор Тодор Мангъров, ръководител на Асоциация пулмонална хипертони във връзка Световния ден на белия дроб, който се отбелязва през днешния ден.

Специалистите сигнализираха, че у нас страдащите от хронична обструктивна белодробна болест, заболяване, което се предизвиква от тютюнопушенето, са сред 300 и 500 хиляди души. Пушачите на бездимни и електронни цигари също са в риск, като при тях скорошно изследване демонстрира, че развиват по-често пневмонии и кръвохрачене, заяви доктор Ангелова. Тя поучава хората да не се поддават на операции и да схванат, че бездимните цигари също вредят.

Активните и пасивните пушачи са застрашени и от най-смъртоносния рак - този на белите дробове, от който годишно умират 1,76 млн. души в света. У нас за 2017 година 10 % от общата заболеваемост от злокачествени болести се пада на карцинома на белия дроб, заяви доктор Ангелова.

Тя посочи, че данните са на къснодиагностицирани пациенти, тъй като болестта няма ясни признаци и се диагностицира доста късно. Ракът на белите дробове се среща в по-голяма степен при пушачите, а те рутинно имат кашлица и затруднено дишане и в множеството случаи не схващат, че са заболели. Само 17 % от заболелите от рак пациенти, съумяват да преживеят повече от пет години, заяви доктор Мангъров. Той анонсира, че следва създаването на стратегия за ранна профилактика на белодробния карцином взаимно със експерти от няколко столични лечебни заведения.

Според пулмолозите белите дробове имат неповторима, доста нежна конструкция, която елементарно се поврежда. А един път повредени, белите дробове са измежду дребното органи в човешкото тяло, които не се възвръщат. Затова лекарите поучават да се обръща повече внимание на профилактиката на белодробните болести.

Веднъж годишно те предлагат за хората от уязвимите групи /активни и пасивни пушачи и хора, живеещи в среда със нечист въздух/, да създадат рентгенография на белите дробове, което подсигурява ранно диагностициране на рак. Д-р Ангелова заяви, че през предходната година от прегледани в столицата близо 400 души е открит карцином при пет пациента. При всички тях ракът е бил в късен етап и към този момент не е била допустима интервенция, уточни доктор Ангелова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР