Спирането на правителството би оставило Фед на сляпо

...
В случай на спиране на работата на правителството на САЩ,
Коментари Харесай

В случай на спиране на работата на правителството на САЩ, Бюрото по трудова статистика казва, че ще спре да публикува данни, включително ключови данни за инфлацията и безработицата. Липсата на важни правителствени данни би затруднила инвеститорите и Федералния резерв да интерпретират икономиката на САЩ.

Засега бъдещето на икономиката е неясно: инфлацията може да се забави до целта на Фед от 2% без скок на безработицата – известно като „меко приземяване“ – или икономиката може да изпадне в рецесия, тъй като ефектите от 11-те повишения на лихвените проценти на Фед по-дълбоко задържане.

Състоянието на икономиката се разбира чрез данни и всеки месец BLS публикува ключови показатели като индекса на потребителските цени, който измерва инфлацията; и Обобщение на състоянието на заетостта, което измерва безработицата и растежа на работните места. Инвеститорите вземат решения за търговия въз основа на тези доклади.

Как стигнахме до тук

С крайния срок за разходите в края на месеца републиканците в Камарата на представителите се бориха да постигнат консенсус по законопроекта за разходите за отбрана и сега вървят напред с план за временно финансиране на правителството. Междувременно някои републиканци заплашват да свалят председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, ако той не се съгласи с техните искания. Очаква се политическата безизходица да доведе до прекъсване на финансирането за правителството.

„В случай на спиране на работата на федералното правителство, Бюрото по трудова статистика ще спре събирането, обработката и разпространението на данни“, каза говорител в изявление. „След като финансирането бъде възстановено, BLS ще възобнови нормалните си операции и ще уведоми обществеността за всякакви промени в графика за издаване на новини в календара за издания на BLS.“

 Знак за наемане на служители с QR код се вижда в прозорец на бизнес в Арлингтън, Вирджиния, САЩ, 7 април 2023 г. REUTERS/Elizabeth Frantz Знак за наемане на служители с QR код се вижда в прозорец на бизнес в Арлингтън, Вирджиния, САЩ, 7 април 2023 г. REUTERS/Elizabeth Frantz Елизабет Франц/Ройтерс

Частичното затваряне на правителството в началото на 2019 г. имаше ограничено въздействие върху проучванията на BLS, но доведе до забавяне на около дузина доклади с данни. Грег Дако, главен икономист в EY-Parthenon, каза, че „35-дневното затваряне на правителството доведе до засушаване на данните с отлагането на над 10 ключови издания на данни, включително данни за търговията, жилищата и потребителските разходи“.

Докато частните групи публикуват данни, измерващи различни части на икономиката, федералните все още са критични за вземащите решения.

„Решенията се вземат въз основа на последователността и надеждността на правителствените данни“, каза Агрон Никай, американски икономист в MUFG. „Това е особено вярно в днешния икономически климат, където несигурността е висока и границата на грешка е много малка за Фед да затегне прекалено или недостатъчно паричната политика.“

Федерален резерв, зависим от данни

Федералният резерв е в ключов момент в своята историческа кампания за победа над високата инфлация. Увеличенията на цените намаляха от пика си от четири десетилетия през миналия юни, но рязкото покачване на цените на петрола причини повече болка на помпата, тласкайки общата инфлация. Индексът на потребителските цени се повиши с 3,7% през август спрямо предходната година спрямо годишното увеличение от 3,2% през юли, най-вече поради по-високите цени на газа. Някои икономисти твърдят, че цените на енергията могат да усложнят борбата с инфлацията на Фед, ако останат високи за достатъчно дълго време, докато други казват, че това просто отразява неравния път на инфлацията към целта на Фед от 2%.

Централната банка също обръща голямо внимание на все още силния пазар на труда поради ролята му в повишаването на цените. Месечното проучване на свободните работни места и текучеството на работната сила на BLS показва как Съединените щати все още имат милиони повече работни места, отколкото търсещите работа, което означава, че работниците могат да изискват по-високи заплати.

Цените на бензина над $5,00 за галон са показани на бензиностанция на 13 септември 2023 г. в Сан Рафаел, Калифорния. Според доклад на Министерството на труда, скокът на цените на бензина през август е допринесъл за повишаване на инфлацията, тъй като потребителските разходи са нараснали до 3,7 процента от 3,2 процента през юли. Цените на бензина над $5,00 за галон са показани на бензиностанция на 13 септември 2023 г. в Сан Рафаел, Калифорния. Според доклад на Министерството на труда, скокът на цените на бензина през август е допринесъл за повишаване на инфлацията, тъй като потребителските разходи са нараснали до 3,7 процента от 3,2 процента през юли. Джъстин Съливан/Гети изображения

Служителите на Фед в момента се борят с известна несигурност, когато разглеждат перспективите на икономиката, по-специално доколко предишните повишения на лихвените проценти на Фед вече са - и ще продължат - - да натежават върху икономическата активност.

Липсата на критични правителствени цифри може да рискува грешки в политиката на Фед, който винаги подчертава, че решенията му за паричната политика са „зависими от данни“.

„Ако, в името на аргумента, Фед надцени силата на реалната икономика и повиши лихвите още през ноември – поради забавените ревизии надолу на данните от юли и август и забавения достъп до по-слабите данни от септември и октомври – инвеститори, фирми и домакинства може да доведе до ненужни разходи и рискове“, каза Джулия Полак, главен икономист в ZipRecruiter.

„До момента, в който Фед открие грешката си, ефектите от прекомерното затягане на паричната политика може да бъдат трудни за обръщане“, каза тя.

Не е ясно дали Фед ще поддържа лихвените проценти стабилни при липса на правителствени данни или как ще управлява спирането на правителството, когато обмисля паричната политика. Ефектите от затварянето на правителството също зависят от това колко дълго продължава, което също не е ясно на този етап.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР