Спирането на газа от Русия няма да окаже съществено влияние

...
Спирането на газа от Русия няма да окаже съществено влияние
Коментари Харесай

Директорът на Електроенергийния оператор: Спирането на газа няма да повлияе върху цената на тока

Спирането на газа от Русия няма да окаже значително въздействие на електроенергийната система на страната, тъй като производството на ток от газовите централи и топлофикациите, работещи със синьо гориво, е нищожно, а страната ни има задоволително индустриални мощности. Това сподели за БНР изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев.

В момента износът на ток от България за прилежащите ни страни е към една четвърт от производството на ток в страната.

Освен топлоенергия топлофикациите и заводските централи създават и ток - към 350 мегават на час, изяснява Ангелин Цачев:

" Износът от страната сега варира към 1300-1350 мегавата на час. Така че сами можете да си извършите сметката, че, даже да спрат да работят, те не могат да бъдат някакво съдбовно въздействие върху цялата енергийна система ".

Още повече, че сега хилядамегаватовият 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй е спрян за ремонт. Освен това даже да се наложи клиентите на топлофикациите да преминат към затопляне на топлата вода с ток, системата ще издържи натоварването:

" В края на отоплителния сезон не би трябвало да има проблеми, може би, единствено само в София може да има някакви възможни проблеми във връзка с разпределителната мрежа, само че нямам доверие, защото към този момент сме минали сериозните стойности на потреблението в страната и мисля, че няма да има този стадий каквито и да било проблеми. Хората би трябвало да бъдат спокойни, че прекъсването на газа по никакъв метод няма да повлияе на електроснабдяването ".

Що се отнася до опцията да внесем ток от Украйна Цачев съобщи: " Посоката, по която би трябвало тази сила да пристигна в страната е през Румъния. В момента на румънско-българската граница има задоволително огромен потенциал. В момента и изнасяме към Румъния, т.е. най-малко в тази част няма да има никакви проблеми ".

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР