Спирането на газа е може би най-хубавото нещо, което се

...
Спирането на газа е може би най-хубавото нещо, което се
Коментари Харесай

Финансов анализатор: Спирането на руския газ е най-хубаво нещо от години насам

" Спирането на газа е може би най-хубавото нещо, което се случва в България последните години. Това е единственият метод да се откачим от съветската взаимозависимост за газа и нефта, най-вероятно ", разяснява финансовият анализатор Светозар Гледачев пред БНР.

Той акцентира, че без значение от развоя на войната, зависимостта от Русия като източник на изкопаеми първични материали ще бъде понижена фрапантно, а в някои страни даже спряна.

" Всички към този момент схванаха, че прекъсването на газа навръх Полша и България не е по никакъв начин инцидентно – веригата се къса в най-слабото си звено ", уточни той и добави, че " Полша доста от дълго време се готви, подкрепя Украйна, има решения за газа, доста преди да ѝ бъде спрян ".

Той подсети, че газът въобще не въздейства върху енергийния микс в България, само че правителствпто е " разединено и се разцепва ".

" Едната част клони към Русия, другата – към Европейски Съюз и Европа ", споделя Гледачев. Според него Путин има поддръжка в лицето на български политически партии и цели да разбие монопола на Европейски Съюз. Когато се пропука една страна, той се пробва да оказва въздействие над други, счита Гледачев.

" Други страни 100% ще се пропукат – Унгария. Ако беше по-близко, тя щеше да стане руска република. Ако ние издържим, ние би трябвало да издържим, газът след юни ще бъде по-евтин, ще бъде непрекъснат, няма да бъде съветски, ще може да вкараме и полутечен газ, за което ни би трябвало единствено един транспортен съд за година ", съобщи финансовият анализатор.

Има запаси от газ, в идващите 10 дни за никого нищо няма да се промени, уточни Светозар Гледачев, който счита, че някой ден Русия ще бъде наказана и " ние ще си вземем парите ".

Коментар в същия дух направи и някогашният министър на екологията Юлиан Попов. Той подсети, че България има голям брой благоприятни условия за компенсиране на отхвърли от съветска страна.амалим и прекратим енергийните си връзки с Русия. В българския енергиен микс газът заема дял от към 12% и може да бъде обезщетен.

“Трябва да се възползваме от рецесията, с цел да решим проблемите на българската енергийна взаимозависимост “, разяснява Попов. Той упорства, че България би трябвало да води твърда политика с Русия и да търси юридически издържани форми за ответни наказания.

“Турски поток “ и рафинерията на “Лукойл “ би трябвало да се подложет на неотложен бездънен финансов, софтуерен и юридически одит с оглед намаляването и възможното преустановяване на съветския надзор върху тях “, приканва Попов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР