Спирането на доставките на руски газ за България доведе до

...
Спирането на доставките на руски газ за България доведе до
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Санкциите срещу Русия са лицемерен опит за измиване на гузни съвести

" Спирането на доставките на съветски газ за България докара до спомагателни заплащания за над 1 милиард лв. за 8 месеца. "

Това съобщи пред БНР някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров.

Според него предлагането на Движение за права и свободи за възбрана на износа на недопечен петрол и нефтопродукти с генезис Русия е рисково:

„ То планува прекъсване на износа на продуктите, които създава рафинерията. Това значи, че тя ще би трябвало да спре работата си, освен това в един доста къс интервал от време. Без експорт на тези артикули няма по какъв начин да работи. “

Предложението на " Демократична България " страната да поеме ръководството на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас " Овчаров дефинира като безсмислено:

„ Ако тръгнем да го осъществяваме, още веднъж може да се простреляме в крайници. Не виждам какво ще накара Русия да продължи да продава нефт на една рафинерия, която я санкционира с лишаване на собствеността й. Така се получи значително в Германия “.

Овчаров разяснява и тавана на цената на газа от 180 евро за мегаватчас:

„ Санкциите са двуличен опит за измиване на гузни съвести. Кого тъкмо ограничаваме? Не мисля, че ще има някакви трагични промени в цените “.

Той посочи, че доставяме съветски природен газ, само че през медиатори:

„ Вместо да го взимаме непосредствено, ще минава през Гърция или Турция, само че с 30% от горната страна. Наистина ли сме най-големите простаци на Балканския полуостров? “
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР