Спирането на доставката на важна ваксина за бебета застрашава здравето

...
Спирането на доставката на важна ваксина за бебета застрашава здравето
Коментари Харесай

Лекари с писмо до министър Сербезова, че липсва важна ваксина за бебета

Спирането на доставката на значима ваксина за бебета заплашва здравето на хиляди новородени. Това сигнализират от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

В тази връзка те изпратиха писмо до здравния министър Асена Сербезова и основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, с което упорстват казусът да бъде решен допустимо най-бързо.

" В осъществяване на Националната стратегия за надзор и лекуване на ротавирусните гастроентерити в Република България, ние ОПЛ прилагаме на децата, по тъкмо избрана скица за начало и завършек на ваксинирането, два типа ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми ", пишат от сдружението на лекарите.

" През настоящия месец бяхме неприятно сюрпризирани, че дистрибуторът за доставка на една от имунизациите (Ротарикс) е прекратил доставките до ОПЛ по Националната стратегия заради липса на контракт. Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с недовършен имунизационен курс, защото втората доза липсва, а другата налична не може да я размени, както към този момент посочихме. Така се затваря циничен кръг, в който децата са изложени на риск от съществено, само че ваксинопредотвратимо заболяване, което е неприемливо в актуалното общество ", пишат в писмото си Общопрактикуващите лекари.

" Не знаем дали има краен период за подписване на съответните контракти за доставка, само че сигурно сме наясно, че има краен период по отношение на възрастта на детето. Настояваме и имаме вяра, че ще предприемете нужните ограничения, виновните за обезпечаване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в доста бърз порядък да създадат по този начин, че да бъдат обновени доставките ", приключва писмото на персоналните лекари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР