Спирането на детските помощи при липса на имунизации работи 1-2

...
Спирането на детските помощи при липса на имунизации работи 1-2
Коментари Харесай

Санкционират лекари заради фалшиви бележки за имунизации

Спирането на детските помощи при липса на имунизации работи 1-2 години, само че резултатът към този момент се изчерпа. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пред Нова телевизия. Според него това се дължи на две аргументи.
"Първо, такава записка по закон се изисква един път годишно и по-късно в целия интервал на тази година, в случай че детето е във възраст 1-2 години, когато са всеобщо имунизациите, то може да не ги извърши и все пак да има бележката. Нашето предложение ще бъде този период да се понижи на 3 или 6 месеца. Второто е, че както постоянно, в България намираме метод да заобиколим закона - т.е., издаваме подправени бележки ", изясни той.
Според доктор Кунчев, когато лекарят има усложнение да ваксинира едно дете, той би трябвало да заяви за това. В подобен случай медикът няма по какъв начин да бъде глобен.
Предпочитайки обаче да излъжеш системата, себе си и детето, правиш доста неприятна услуга на обществото - ние одобряваме за защитени деца, които действително не са, уточни той.
Главният държавен контрольор заяви, че в София и Благоевград се прави изследване на деца, болни от морбили, които би трябвало да имат имунизации, само че проучванията доказвали противоположното. Това означавало, че тези деца в реалност не са ваксинирани.
Д-р Кунчев изясни, че това няма по какъв начин да се разбере, в случай че детето не се разболее. Той уточни, че най-често нарушаванията се случват в ромските общности.Причината е, че те оказват напън върху персоналните лекари. Д-р Кунчев не изключва и опцията за подкупи.
Където намерим редовно нарушаване, касата ще си вземе парите назад и след това ще скапе контракта, безапелационен бе инспекторът.
Той съобщи, че когато доктор и родители са взели участие в сходна корупционна процедура, доста мъчно се открива какъв тъкмо е казусът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР