Спиране на обществените поръчки може да блокира бизнеса за година

...
Спиране на обществените поръчки може да блокира бизнеса за година
Коментари Харесай

Ужасна новина за бизнеса, спират се поръчки за година

Спиране на публичните поръчки може да блокира бизнеса за година напред.

Това сигнализираха разтревожени от решението на Комисия за защита на конкуренцията да приключи периодите за обжалване на търгове, концесии и сигнали за нередности до края на изключителното състояние. По този метод действително се стопират всички състезания за доставки, строителство и услуги, написа Труд бг.

Както тези, които ведомствата и общините афишират и са възнамерявали за реализация през тази година, по този начин и към този момент стартирали процедури.

Доводите на Комисия за защита на конкуренцията са, че по този метод се резервира правото на бизнеса да апелира както първичните условия на търговете, тъй че да не са дискриминационни, по този начин и изборът на реализатор в 30-дневен период от оповестяването му.

Неочакваната платена почивка за администрацията обаче крие доста повече опасности, в сравнение с изгоди. Както за положението на хазната, по този начин и за равнището на безработица у нас.

Веднага след „ отпушването “ на публичните поръчки служителите ще се окажат безусловно затрупани от търгове, които би трябвало да предвижат, а системата ще се задръсти, защото администрацията няма да има физическата опция да обработи насъбраните през този интервал поръчки, чиито периоди ще стартират да текат по едно и също време.

И оповестяването или процедурите по огромна част от тях ще се забавят. Това ще докара до спомагателни 2-3 месеца и действително сключване на договорите в края на лятото или през есента.

Затова и строителният отрасъл е най-засегнат от обстановката, защото точно тогава е към края си дейния строителен сезон и за този бизнес прекъсването на публичните поръчки значи изгубена цяла година.

Неслучайно и множеството държавни ведомства, които разпореждат поръчки за строителство преценяват графика на процедурите по този начин, че да се възползват фирмите от хубавото време от пролетта до есента. Което води и до по-добро качество на обектите.

От Камарата на строителите пресметнаха, че всяка седмица строителният бизнес губи към 180 млн. лв. поради изключителното състояние и спрените на процедура публични поръчки.

От структурата, в която членуват всички строители, които работят на ярко и заплащат налози, сигнализираха, че това ще докара до всеобщи съкращения в сектора и до понижени приходи в бюджета.

Няма причина жалбите да не могат да се правят в условия на изключително състояние, даже и в случай че се наложи периодите за разглеждането им да бъдат удължени краткотрайно или даже да няма такива, само че да се работи по поръчките, обясниха от бизнеса. Така даже и да се блокират част от търговете, те ще са по-малко.

В същото време поръчките, чиито условия никой не жали и тези с по един претендент да вземем за пример ще могат да се осъществят без закъснение, обясниха логиката си шефове на компании.

Дори Австрия, която е доста по-засегната от пандемията спрямо България, реши да отпуши строителните действия и поръчки, откакто също ги беше замразила като мярка за битка с разпространяването на COVID-19. Защото е ясно, че без работеща стопанска система и сполучлив бизнес няма по какъв начин да има богата страна и удовлетворени жители.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР