СПИН или синдромът на придобита имунна недостатъчност се причинява от

...
СПИН или синдромът на придобита имунна недостатъчност се причинява от
Коментари Харесай

СПИН, инфекция с ХИВ и тестове за доказване


СПИН или синдромът на добита имунна непълнота се предизвиква от човешки имунодефицитни вируси – HIV (human immunodeficiency virus). Синдромът се характеризира с прогресивно увреждане на функционалностите на имунната система и води до проявата на опортюнистични инфекции и злокачествени туморни болести. СПИН-ът се дефинира като последна фаза от развиването на инфекцията.

Човешките имунодефицитни вируси се разделят на два съществени – HIV-1, който е по-разпространеният и HIV-2. При дребна част от хората е открита липса на характерни рецептори, които имат отношение към навлизането на вируса в клетките. По този метод при тях става невероятно заразяването и надлежно размножаването на вируса, което ги прави резистентни към инфекцията.

Източник на инфекцията е инфектираният човек. Механизмите за предаване са сексуален, трансмисивен - при преливане на кръв и кръвни артикули, заразяване на плода от инфектираната майка през бременността и по време на раждането, при трансплантация на органи от възпален донор, както и посредством кърмата от инфектирани майки.

Инкубационният интервал, който съставлява времето от заразяването до развиването на първична зараза, е в границите на 1-4 седмици, като при деца е доста по-къс , спрямо този при възрастни. Естественият ход на инфекцията може да бъде разграничен на три интервала – първична зараза, последвана от безсимптомен етап, в края на който последва клинично проявеният имунен недостиг.

През острата фаза на инфекцията в кръвната плазма равнището на вирусен товар е доста високо и може да бъде открито с лабораторни проби – PCR (полимеразна верижна реакция) , който има за цел разкриване и уединяване на генетичен материал – ДНК или РНК на вируса.

Инфекцията може да бъде открита още след първата седмица от заразяването – посредством доказването на характерни антигени посредством използването на PCR проби. На по-късни стадии от инфекцията се организират и количествени разбори за установяване на вирусния товар в плазмата.

Имунната система дава отговор на навлезлите непознати антигени с образуването на антитела, само че това става в границите на няколко месеца, през които тези характерни антитела не се откриват и надлежно в случай че пациентите бъдат тествани (серологични изследвания) за съществуването им се получават подправено негативни резултати. Този интервал от заразяването до образуването на характерните антитела се назовава още „ прозоречен период” . Отрицателните серологични проучвания потвърждават неналичието на характерни антитела, само че не потвърждават изрично, че изследваното лице не е било в контакт с вируса.

Освен проби за разкриване на вирусна РНК, както и серологични проучвания за разкриване на характерни антитела, се употребява и различен способ за следене на инфекцията. Това е количественото проучване на така наречен CD4 T лимфоцити, които са съществена цел на човешките имунодефицитни вируси. Техният брой понижава мощно по време на първичната зараза и в следствие се възвръща, само че в никакъв случай не доближава изходните стойности.

Свързани публикации.. СПИН и бременност 0 Д-р Тонка Върлева: И при най-малкото подозрение се изследвайте за ХИВ и СПИН 0 СПИН – кои кожни прояви ни карат да се съмняваме? 0

През втория

интервал – латентния, могат да бъдат открити както съществуването на характерни серологични маркери за инфекцията, по този начин и постепенната загуба на CD4 T лимфоцити. Колкото е по-високо равнището на вирусната РНК в плазмата, толкоз по-бързо настава загубата на характерните лимфоцити и надлежно инфекцията прогресира до СПИН. Това е и повода количествата на тези два маркера да са в основата за започване на антиретровирусна терапия.

Когато броят на CD4 Т лимфоцитите спадне под 500/мм3 стартират чести прояви на рецидивиращи инфекции – херпес симплекс, херпес зостер, кандидоза. При намаляване под 200/мм3 поражда риск от животозастрашаващи инфекции.

Поради физиологичната лимфоцитоза (по-голям брой на лимфоцитите) при деца, при тях измерването на CD4 Т лимфоцитите не може да бъде благонадежден белег за положението на имунната подготвеност.

За следене прогресията на болестта е належащо и следене съотношението на CD4 и CD8 – Т лимфоцитите. Real time PCR пробата разрешава разкриване на инфектираните в прозоречния интервал. Проследяването на вирусния товар има отношение към хода на инфекцията и резултата от прилаганото лекуване.

Доброволното анонимно консултиране и тестуване е ефикасен способ както за възстановяване на епидемиологичния контрол, по този начин и за промотиране на безвредно държание. 4240
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР