„Спейс Екс“ възнамерява догодина да изпрати космически турист да обиколка

...
„Спейс Екс“ възнамерява догодина да изпрати космически турист да обиколка
Коментари Харесай

„Спейс Екс“ на Илон Мъск праща човек на Луната догодина

„ Спейс Екс “ има намерение следващата година да изпрати галактически екскурзиант да обиколка към Луната, оповестиха международните организации. Планът е за обиколка на земния сателит и полет покрай повърхността му, само че не и за кацане, написа „ Монитор “.
"Мисля, че това ще бъде доста вълнуваща задача ", сподели в понеделник създателят и изпълнителен шеф на компанията Илън Мъск във видеоразговор с публицисти, представен от "Ю Ес Ей тудей ".
Милиардерът добави, че към "Спейс Екс " са се обърнали "две частни лица ", които се познават взаимно. Той обаче не разкри кои са мераклиите да бъдат галактически туристи.
Те имат огромно предпочитание, въпреки и "знаейки, че има прочут риск ", добави Мъск.
Предвижда се стартът да бъде от историческата площадка 39А на космодрума на Космическия център "Кенеди " (Кейп Канаверал), в щата Флорида. Оттам НАСА изпрати пилотираните задачи към Луната по Програмата "Аполо " (1963-1972), както и доста совалки, в това число последната (юли 2011).
От същата площадка този месец "Спейс Екс " изстреля ракета с товарния транспортен съд "Драгън " (Дракон), който от втори опит се скачи с Международната галактическа станция (МКС) и достави хранителни запаси и съоръжение.
За лунната екскурзия се планува вид на подобен транспортен съд - "Драгън 2 ". Подобна ще бъде и ракетата притежател - "Фолкън " (Falcon Heavy).
С този транспортен съд не е речено да летят особено подготвени астронавти, сподели Мъск. Но той добави, че туристите ще минат дейни тренировки преди задачата.
Общият им път ще бъде 300 000 - 400 000 благи (около 483 000 - 643 700 километра).
За финален - и до момента, път пилотиран полет към Луната без кацане извърши екипажът на "Аполо 13 " (април 1970).
Съобщението на Мъск изненада галактическата общественост в Съединени американски щати, отбелязва "Ю Ес Ей тудей ". Вестникът цитира специалиста Дейл Кечъм: "Мисля, че множеството от нас не чакаха, това, а би трябвало да го предвидим ".
Кечъм назова новината "много вълнуваща " и сподели, че тя ще подтикне конкуренцията сред частни галактически компании и НАСА, която също приготвя нови полети до Луната. Той я съпостави с конкуренцията сред Съединени американски щати и Съветския съюз през втората половина на 60-те години.
Илън Мъск не сподели какъв брой ще платят пасажерите в окололунния полет, само че напомни, че той ще коства повече от една задача на "Спейс Екс " за доставяне на МКС.
За пътуването ще бъде належащо позволение на Федералната авиационна администрация (FAA) на Съединени американски щати, разясни още Мъск.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР