Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров. Бившият енергиен

...
Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров. Бившият енергиен
Коментари Харесай

Спецсъдът върна на прокуратурата обвинението срещу Румен Овчаров

Спецсъдът върна на прокуратурата делото против Румен Овчаров.

Бившият енергиен министър е обвиняем за умишлена занемареност и длъжностно закононарушение. Обвинението касае интервала 2006-2007 година , когато Овчаров, съгласно прокуртурта, не положил задоволително надзор във връзка с мини " Бобов дол ". Така настъпил вреда за близо 9 млн.лв.

 Съществени процесуални нарушавания видя отбраната на Румен Овчаров
Съществени процесуални нарушавания видя отбраната на Румен Овчаров

Прокуратурата желае делото да бъде намерено

Защитата на Овчаров, адв. Васил Василев оспорва заповедта на основния прокурор за командироване на прокурор за съответно дело от Софийската градска прокуратура като незаконосъобразна и в нарушаване на Закона за правосъдната власт. Съдът обаче не счете претенциите на отбраната за основателни.
Адвокатът на подсъдимия Овчаров обаче заявява, че има и основни процесуални нарушавания , с което би трябвало да се приключи наказателното произвеждане и изиска обвиняването да се върне на прокуратурата за премахване на процесуални неточности.

Специализираният съд върна на прокуратурата обвиняването с претекст, че има неясноти, поради които обвиненият Овчаров нямало по какъв начин да разбере в какво тъкмо е упрекнат. За да се провежда съответна отбрана, би трябвало да се уточнят редица дати в обвинителния акт.

 Румен Овчаров ощетил Обновена
Румен Овчаров ощетил " Мини Бобов дол " с близо 9 млн. лева

Ново " точно " обвиняване на прокуратурата

Ако бъде приет за отговорен по първото обвиняване Румен Овчаров може да получи присъда от 1 до 10 години и да бъде лишен от правото да заема избрана държавна или социална служба и да упражнява избрана специалност или активност.
Срещу някогашния енергиен министър има и второто обвиняване за интервала от 31 март 2006 година до 26 февруари 2007 година, което е за закононарушение по работа при определянето на концесии на мините.

Румен Овчаров е обвинен и по делото за АЕЦ " Белене " дружно с някогашния министър на стопанската система и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров, някогашния енергиен министър Делян Добрев от първия кабинет " Борисов ", както и някогашните шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян.
В края на 2016 година, дни преди да изтече давностният период, Румен Овчаров беше упрекнат , че в нарушаване на Закона за публичните поръчки е позволил подписването на съглашението сред " Националната електрическа компания " (НЕК) и съветската " Атомстройекспорт " (АСЕ) на 29 ноември 2006 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР