Спецпрокуратурата влезе в кметството в Божурище. Със съдействието на служители

...
Спецпрокуратурата влезе в кметството в Божурище. Със съдействието на служители
Коментари Харесай

След спецакция: Арестуваха кмета на Община Божурище, заместника му и секретаря

Спецпрокуратурата влезе в кметството в Божурище . Със съдействието на чиновници от КПКОНПИ и Столична дирекция на вътрешните работи , обвинителите проверяват длъжностно закононарушение на кмета на общината.

" Събраните досега доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 година до 27 декември 2018 година, в град Божурище, в изискванията на продължавано закононарушение, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно състояние, той е нарушил служебните си отговорности за да набави за себе си или за другиго имотна полза. С това е основал условия за нанасяне на щета на общината в обилни размери ", разясняват от държавното обвиняване, показва.
 
Това е един следващ впримчен кръг от зависимости. Краде се доста и се краде безочливо. Затова сме в това състояние ”. Така заместител основният прокурор Иван Гешев разяснява спецакцията в Божурище.

Той разясни, че проверяващите работят по един случай, за който са събрани доказателства. Сигналът бил подаден от ръководителя на Общинския съвет. „ Става дума за четири поземлени парцела, които са частна общинска благосъстоятелност, а в предишното са били държавни. Има манипулирани търгове, на които 80 декара земя са продадени за 150 000-160 000 лв.. Реалната им цена все още е 40-50 евро на кв.м. Купувачите са четирима. Сред тях са три търговски сдружения , на едно от които преди време прокурист е бил бащата на кмета. Четвъртият покупател е върховен магистрат, следовател от Националната следствена работа. По първични сметки общината е ощетена с към 8 млн. лв. ”, изясни Гешев. Фирмата оценител на земите към този момент стана известна с ниските цени, на които беше определила земята под „ Царските конюшни ” в центъра на София.
 Божурище БГНЕС-->
Той сподели още, че към към момента няма привлечени към наказателна отговорност хора. Около 13:00 ч. обаче с белезници от постройката бяха изведени кметът Георги Димов, заместничката му Габриела Дончева и секретарят на общината Цветелина Димитрова . Те са арестувани за период от 24 часа поради осъществено длъжностно закононарушение. Прокуратурата ще преценя дали да желае непрекъснатия им арест.
 
Само преди месец в следствие на NOVA беше разказано за покупко-продажби с евтини парцели в общината . От материала на Марин Николов, излъчен в края на април, излиза наяве, че 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1, 68 лева за квадратен метър. След търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лева квадрата. Посредством пълномощни, една от компаниите спечелили парцелите, се оказва, че се ръководи от бащата на кмета на Божурище.
 Божурище БГНЕС
Земята е земеделска, само че е част от плануваната многофукционална зона на Божурище . Отвсякъде е оградена с парцели в регулация на десеторно по-висока цена. Любопитният търг на четирите терена е станал още в края на предходната година. Сигналът идва от човек, който е юрист на евентуални купувачи, изпуснали 10-дневния период за подаване на документи за търга.
 
" Средната цена по пазарни оценки е към 7 евро на квадрат. Бяха атрактивни тези парцели като цена. Именно това породи ползите на моя клиент ”, разяснява пред NOVA юристът Марин Пандов.
 
Според предложения за продажба в региона от интернет уеб сайтове, цената на сходни аграрни земи в региона варира сред 7.50 и над 15 лева на квадратен метър. При урегулирани терени доближава и до 30 евро. Регулацията в 80-те декара, съгласно общински съветници, би коствала 4 лева на квадрат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР