Спецпрокуратурата разкри днес подробности около новата си акция, в която

...
Спецпрокуратурата разкри днес подробности около новата си акция, в която
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата удари дървената мафия, разкриха подробности за заловената банда

Спецпрокуратурата разкри през днешния ден детайлности към новата си акция, в която арестуваха длъжностни лица.

Вчера закопчани бяха ръководителят на тайфа - шеф на Регионална дирекция по горите – София, както и четирима от членовете на проведената незаконна група. Сред тях са шефът на Държавно горско стопанство – Своге, двама горски стражари от ДГС- Своге и още едно лице.

Има събрани доказателства за това, че бандата взимала отношение за прикриване на активността си, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Според шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев става дума за досъдебно произвеждане, по което е работено дружно с ГДБОП против горската мафия или дървената мафия.

За противозаконната сеч групата употребила напълно неистинен марки или такива на уволнени чиновници преди години. Бандата рязала дърва даже от предпазени територии. В допълнение с незаконната си активност членовете на бандата задигали и служебно гориво.

„ Характерното е, че се подхващат дейности за привличане към наказателна отговорност на лица от ниско равнище, както и на ръководители. Това е следващият случай в последните 3-4 години, когато се подхващат дейности по досъдебни производства с неповторим предмет. Това дело е неповторимо по рода си в сегмента “, съобщи по време на брифинг Гешев.

По думите му ще се направи всичко допустимо тези структури да престанат да съществуват и да се затрудни оптимално работата им.

От своя страна прокурор Ангел Кънев изясни, че се касае за проведена незаконна група, състояща се от 5 души. Ръководител е шефът на Регионалната дирекция по горите - София. Другото хванато длъжностно лице се занимавало с организацията по превоза на дървесината, а останалите са така наречен горски.

„ Касае се за противозаконен проведен рандеман. В рамките на тази календарна година е добита дървесина на стойност четвърт милион “, уточни Кънев.

Самата група съществува от 2014 година, като ръководителят и членовете ѝ напълно ясно са знаели с какво се захващат.

„ Изключително жестоко и по високомерен метод отстраняват конкуренцията си “, добави прокурорът, като съобщи, че даже е имало сигнали за умишлени палежи.

При вчерашната акция са открити оръжия и над 8 детонатора. Намерени са пари, добити като част от активността на групата. Става дума за малко над 30 000 лв..

Само един от бандата е длъжностно лице от Изпълнение на наказванията, само че има родствена връзка с различен от членовете.

„ Същите хора са употребявали боязън и насила във връзка с локалните хора. Разполагат с много огромна база “, уточни още прокурорът.

Прокурор Карамфил Темелков добави, че са събрани данни от СРС-та за сформирането на тази незаконна група. Незаконната дървесина се е съхранявала във фабрика за пелети и в склад за дърва за огрев. Паралелно с това са продавани и дърва за огрев на частни лица.

Основно дървата са пласирани на територията на София и Благоевград, като доказателства има за огромно публикувано количество в Банско.

Утре ще се внесат настояванията за ограниченията на арестуваните в Специализирания съд.

„ Съответните длъжностни лица са възприели общински горски фонд като бащиния по този начин, както желаят, без да се преценяват с никакви правила “, изясни Темелков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР