Спецпрокуратурата представи вчера части от доказателствения материал, събран в хода

...
Спецпрокуратурата представи вчера части от доказателствения материал, събран в хода
Коментари Харесай

След хакерската атака срещу НАП: Как продължава разследването

Спецпрокуратурата показа през вчерашния ден елементи от доказателствения материал, събран в хода на следствието против " ТАД груп ". Повод за това - митингът на Апелативната профилирана прокуратура за избраната мярка за неотклонение „ парична гаранция " на притежателя на " ТАД груп " Иван Тодоров.

Репортерът ни Иво Никодимов следи работата по случая.

Специализираната прокуратура счита, че Иван Тодоров би трябвало да бъде в ареста, защото може да се укрие или да извърши друго закононарушение. Адвокатите са недоволни, считат, че мярка не би трябвало да има или, в случай че има такава, тя би трябвало да бъде " подписка ", никога толкоз висока парична гаранция.

Наблюдаващият прокурор по делото разгласи една обязаност сред дейностите, осъществени от " ТАД груп ", за които те са обвинени, и уеб сайтът " Биволъ ". Собственикът на уеб страницата Асен Йорданов сподели, че ще съди наблюдаващия прокурор и очевидно прокуратурата реши да покаже част от доказателствата.

От прокуратурата разпространиха и чат диалог сред Кристиян Бойков и притежателя на " ТАД груп " Иван Тодоров, в който двамата разискват привличането на нови клиенти, които преди този момент са били хакнати. От държавното обвиняване настояват, че са направени опити за офанзиви на сървърите на 49 търговски сдружения с друга активност.

Сред публикуваните доказателства има още данни за хакване на уеб страницата на Агенция митници.

Прокуратурата твърди още, че в персоналния телефон на Бойков е открит файл, който съдържа персоналните данни на депутати, съдии, прокурори, следователи, регионални шефове и кметове.

Според прокуратурата от видеонаблюдението, което е конфискувано от офиса на " ТАД груп " излиза наяве, че единствено няколко часа откакто данните на милиони българи са разпратени до медиите Кристиян Бойков споделя с комерсиалния шеф на компанията Георги Янков, че информацията е изпратена и до Би Би Си и Ройтерс.

Малко по-късно Янков беседва по телефона с незнаен мъж, на който споделя, че към този момент са публикувани част от данните, с които се разполага. Споделя още, че " Биволъ " разполагат с тази информация от две седмици и е говорено непосредствено с основния редактор на уеб страницата Атанас Чобанов.

Вижда се още по какъв начин на идващия ден Бойков изпраща имейл, в който се показва за неизвестен съветски хакер и твърди, че той е популяризирал копираните от осведомителната система на Национална агенция за приходите персонални данни.

Прокуратурата популяризира и скриншотове от служебния компютър на Кристиян Бойков, от които излиза наяве, че има търсения с ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и на депутата Делян Пеевски.

В доказателствата има и скриншот на приложението ТЕЛЕГРАМ, в който се вижда конфиденциален чат с название " Биволъ ".

Приложена е също и структурата на цялата база данни на Национална агенция за приходите и излиза наяве, че файлът е основан на 11 юли тази година, т.е. четири дни преди 57 от файловете да бъдат разпратени до подбрани медии. Според юриста на Иван Тодоров тези доказателства не са приложени по делото.

Вижте още във видеото
 Спецпрокуратурата популяризира доказателства против Спецпрокуратурата популяризира доказателства против "ТАД груп "
Прокуратурата изиска от френските управляващи да разпитат основния редактор на "Биволь " Атанас Чобанов по следствието против чиновници на "ТАД груп " за нер...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР