Спецпрокуратурата отказва да предостави информация за това докъде е стигнало

...
Спецпрокуратурата отказва да предостави информация за това докъде е стигнало
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата се покри за Барселонагейт

Спецпрокуратурата отхвърля да даде информация за това до каква степен е стигнало прословутото следствие Барселонагейт, в което е забъркано името на някогашния министър председател Бойко Борисов, оповестява Сега.

 

След края на юли, когато спецпрокуратурата ще престане да съществува, делото евентуално ще бъде продължено от Софийската градска прокуратура. Един от причините на прокуратурата против закриването на спецструктурите беше, че по този начин делата ще пропаднат. По всичко наподобява обаче, че държавното обвиняване не бърза да постави точка на случая Барселонагейт.

 

В средата на февруари спецпрокуратурата разгласи, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, само че следва формалният им превод на български език по този начин, че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е забъркано и името на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Докато чакаше формалния превод, прокуратурата си направи и вътрешен, тъй че на процедура тя знаеше какво й дават отговор испанските управляващи още преди средата на март, когато и формалният превод беше подготвен.

 

За въпросните 219 страници се разбра незабавно откакто Министерство на вътрешните работи получи материали от испанската полиция. Тогава прокуратурата разгласи, че е подготвена с 90% от следствието. Заключенията на испанските управляващи, изпратени на Министерство на вътрешните работи в края на януари са, че има доказателства, от които може да се допусна, че в тази ситуация Барселонагейт са изпрани над 5 млн. евро.

 

" Има доказателства за голям брой знаци, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират хипотетично закононарушение интернационално пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро ", се споделя в документа. Материалите, получени от Министерство на вътрешните работи, не се одобряват от прокуратурата като доказателство по случая.

 

Преди седмица от Рим министър председателят Кирил Петков разгласи след среща с италианския си сътрудник Марио Драги, че Европейската прокуратура би трябвало да има мандат за следствие и на пране на пари сред обособените страни. " Това ще отстрани евентуални закононарушения като " вилата в Испания " и други сходни, където парите се изнасят от съответната страна и отиват в други европейски страни-членки. Ако Европейската прокуратура има явен мандат и върху този вид парични потоци, този тип закононарушения ще бъдат хванати доста по-бързо ", уточни Петков пред българските кореспонденти.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР