Спецпрокуратурата и ДАНС разследват тонове нерегламентирано загробен отпадък край Червен

...
Спецпрокуратурата и ДАНС разследват тонове нерегламентирано загробен отпадък край Червен
Коментари Харесай

Отпадъците край Червен бряг: Продължава разследването на ДАНС и спецпрокуратурата

Спецпрокуратурата и ДАНС проверяват тонове нерегламентирано загробен боклук край Червен бряг. Според формалното известие, откритото има връзка с боклуци от произвеждане на предприемачите Бобокови, които са обвинени по досъдебно произвеждане против проведена незаконна група с користна цел, в която вземат участие и длъжностни лица.

Днес проверяващите би трябвало да извършат оглед и на планове отпадък край село Рупци. Общото количество е към 30 тона, в това число и елементи от батерии.
Прокуратурата: Отпадъците в Червен бряг са рискови На мястото са измерени ниски равнища на радиация, които не са рискови за здравето и околната среда, прецизираха от обвиняването
За отпадъците се разбра в края на май. Те бяха открити заровени на територията на бивше Трудово-кооперативно земеделско стопанство наоколо до Пети квартал в Червен бряг. Никой не чул, нито видял по кое време са докарани.

Още тогава регионът беше отцепен, а Община Червен бряг и Плевенската екоинспекция направиха оглед и замервания.

„ Не е скорошно заравяне, може би година-две. Специализираните органи ще кажат, само че боклукът не е наш – български, битов, а си е вносен, гледайки денковете. Дали са батерии, това към този момент Регионална инспекция за опазване на околната среда ще го реши “, показва доктор Цветан Костадинов, кмет на Червен бряг.
Снимка: Специализирана прокуратура
Цял ден през вчерашния ден под адското слънце със защитни дрехи на мястото работиха представители на спецпрокуратурата, ДАНС, екоминистерството и още няколко институции. На място беше и един от прокурорите по делото „ Бобокови “.

В хода на досъдебното произвеждане обаче било открито, че част от отпадъците са били генерирани от комерсиално сдружение, благосъстоятелност на братята, и са били загробвани в землището освен на Червен бряг, само че и на село Рупци.
Снимка: Специализирана прокуратура
От спецпрокуратурата изпратиха и фотоси, част от които бяха оповестени и в профила на основния прокурор в Туитър. На един от фотосите се вижда червен етикет с надпис МОНБАТ. На място обаче детайлности на публицистите бяха отказани.

Откритите боклуци били с ниски равнища на радиация, които не са рискови за здравето на хората.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР