Спецпрокуратурата действа като Антикорупционното бюро на Лаура Кьовеши. Това заяви

...
Спецпрокуратурата действа като Антикорупционното бюро на Лаура Кьовеши. Това заяви
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата като бюрото на Кьовеши

Спецпрокуратурата работи като Антикорупционното бюро на Лаура Кьовеши. Това съобщи в студиото на БиТиВи членът на УС на Камарата на следователите в България и някогашен ръководител на Етичната комисия на Висш съдебен съвет Ясен Тодоров. Той е откровено изумен, защото съгласно него тъкмо тези, които упорстваха за въвеждане на румънския модел у нас, в този момент стачкуват против дейностите на прокуратурата. Самият Тодоров напомни, че е бил срещу преместването на румънския опит в България.

Вчера Камарата на следователите изрази поддръжка за дейностите на Иван Гешев, а Ясен Тодоров уточни че има мандат от следователите да прикани да се пази положителния звук и да се пази разделянето на управляващите.

Според Тодоров непрестанно и от години се вършат опити за интервенция на прокуратурата в политически битки. Мечтата на всяка изпълнителна власт е да яхне правосъдната власт и ние сме очевидци на това към този момент 20 години, изясни Тодоров, който даде за образец случилото се с Бойко Рашков, който станал също жертва на " политически комплот ", когато е бил определен като основен прокурор в новата ни история, само че президентът Петър Стоянов отказал да подпише указа за встъпването му в служба.

Според Тодоров прокуратурата би трябвало да остане в правосъдната власт и сегашната ѝ законова уредба е добра. Въпреки че уточни, че след последните промени в Конституцията 2015 година Висшият правосъден съвет е зациклил.

Бившият член на Висш съдебен съвет отхвърли да разяснява обиска, осъществен в президентството, тъй като " става въпрос за събирането на доказателства по висящо произвеждане ". Това дали да се популяризират доказателства до медиите по обещано следствие е " изключителна преценка е на наблюдаващия прокурор ", съобщи Тодоров.

Той изясни обаче, че обвинените имат право да се пазят по всевъзможен метод, в това число и с изцяло погрешни тези, по тази причина и прокуратурата се пробва да отговори на това, показвайки истината по делата.

Недоволство от прокуратурата е имало постоянно. 90-те години митинги - ние искахме господство на закона - това което имаме сега.

Само Висш съдебен съвет може да освободи основния прокурор с болшинство от 17 гласа, отсече Ясен Тодоров и акцентира, че оставката е персонален акт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР