Спецпрокуратура и полиция проведоха акция в офисите на Държавната комисия

...
Спецпрокуратура и полиция проведоха акция в офисите на Държавната комисия
Коментари Харесай

Вечерни новини: Прокурорска акция в комисията по хазарта, мениджър с опит в CNN поема БНР

Спецпрокуратура и полиция организираха акция в офисите на Държавната комисия по хазарта

© Юлия Лазарова Днес бе деен ден за службите. Прокуратурата влезе в комисията по
хазарта в подтекста на хазартната драма, обвързвана с Васил Божков, а водената от Сотир Цацаров антикорупционна комисия също внезапно се създаде. Освен че изиска лишаване на едро имущество на задържаното семейство Арабаджиеви, стана ясно, че комисията ревизира и още куп неназовани лица: някогашен началник на БНР, двама общински съветници от Пазарджик, ректор на Икономически университет – Варна, зам-кмет на община Сливен, както и началникът на НСО Красимир Станчев.

Изненадващо добра пък е новината от медийния бранш - БНР има нов шеф, с съвременна визия и опит в уважавани интернационалните медии.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Светът продължава да следи форумът в Давос, който през днешния ден е малко по-спокоен и фокусиран, откакто във вторник срещата бе белязана от шумните хвалебствия и помпозни реплики на американския президент Доналд Тръмп.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Спецпрокуратурата влезе в комисията по
хазарта

Акцията идва на фона на обществената война сред хазартния необут Васил Божков и съдружниците му братя Найденови, които подадоха сигнал, че страната не е събрала държавни такси от частните
лотарии на Божков в размер на към 250 млн. лева за последните пет години, а през днешния ден държавна финансова ревизия разгласи, че с определената скица минусът е 210 млн. лева по отношение на модела на заплащане от държавното тото. Днес, малко преди акцията, излезе и първото изявление към абсурда със самия Божков (в уеб страницата " Свободна Европа " ), в което той разяснява желанието на страната да забрани частните лотарии, опитите си да употребява като щит почитателите на футболния си " Левски " и така нататък

Мениджър с опит в реномирани интернационалните медии поема БНР

С 4 гласа " за " и един " въздържал се " Съветът за електронни медии избра новият общоприет шеф на БНР - той се споделя Андон Балтаков и има опит като управител и на американския пазар в реномирани медии като АР и CNN. Балтаков бе определен при второто гласоподаване (при първото гласовете за него и за настоящия и.д. шеф на БНР Антон Митов бяха равни) в оспорван конкурс, до който се стигна след преждевременното премахване на досегашния шеф Светослав Костов след абсурда с опит за налагане на цензура на журналистката от БНР Силвия Великова. Изборът на човек с съвременни разбирания и визия за развиването на публичното радио е (изненадващо) добър сигнал за все по-лошата медийна среда в България, а очакванията са, че положителните му хрумвания няма бързо да се сблъскат с действителността в радиото и на медийния пазар тук.

Антикорупционната комисия желае лишаване на имущество за 380 млн. лева от Арабаджиеви

Оглавяваната от някогашния основен прокурор антикорупционна комисия (КПКОНПИ) сходно на прокуратурата също не бездействаше през днешния ден и изиска отнемането на имущество за над 379 млн. лева от семейство Арабаджиеви, които са обвинени за присъединяване в проведена незаконна група за финансови закононарушения . В листата са три хотела на " Елените " и един в " Свети Влас ", жилища в София и други парцели, първокласни коли и парични средства. Неофициално Арабаджиеви са притежатели и на столичния хотел " Маринела ", както и няколко хотела в Пловдив и по Черноморието, само че съгласно формалните документи те се имат от офшорни сдружения.

Депутатите смекчиха лобистките ограничавания за дребните търговци на горива

Депутатите утвърдиха дефинитивно измененията в Закона за нефта и нефтопродуктите, с които се смекчават доста въведените преди този момент тежки условия за дребните търговци на горива, против които дребните търговци проведоха серия от митинги. С новите ремонти, които влизат в действие съвсем незабавно - от събота, 25 януари, минималният изискван капитал за компаниите в бранша ще зависи от размера на бизнеса им, а не както се предвиждаше преди този момент той да е закрепен на 1 млн. лева - сума, която бе непостижима за доста от дребните търговци. Откровено лобистките остарели ремонти бяха импортирани преди година от пъстра група депутати, отпред с сегашния екоминистър Емил Димитров - Ревизоро.

Гърция избра за първи път жена за президент

[Reuters]
Опитният магистрат Катерина Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция през днешния ден, откакто Народното събрание я избра за държавен глава в рядка демонстрация на единение. Тя беше ръководител на Държавния съвет - по този начин се назовава Върховният административен съд на страната, и ще наследи Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат изтича през март. Президентът има най-вече церемониални функционалности, само че няколко несполучливи опита през годините са довели до предварителни избори . Сега обаче за Сакеларопулу гласоподаваха 261 депутати в 300-членния парламент.

ТЕХНОЛОГИИ

Apple евентуално ще предложи по-евтин iPhonе

Apple възнамерява да стартира производството на нов по-евтин iPhonе от февруари, а най-рано през март да го показа на пазара, настояват източници на Bloomberg. Работата по сглобяването на новото устройство ще бъде разграничена сред Hon Hai Precision Industry, Pegatron и Wistron. Това ще е първият модел iPhone в по-ниския ценови клас от iPhone SE и се допуска, че ще наподобява на iPhone 8, който още се предлага на пазара и коства 449 $.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Експерти считат, че телефонът на Джеф Безос е бил хакнат от саудитския принц

Джеф Безос и приятелката му Лорън Санчес

[Reuters]
Експерти по киберсигурност считат със " междинна до висока степен на убеденост ", че профилът в приложението Whatsapp, употребен от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, е директно обвързван с хакерска офанзива на телефона на създателя на Amazon Джеф Безос през 2018 година, след която стана ясна връзката на техмогула и някогашната тв водеща Лорън Санчес. Според разбора на специалисти, представени от Financial Times, телефонът на Безос почнал да споделя огромни количества данни, откакто получил на пръв взор безопасен, само че криптиран файл от профила на Мохамед бин Салман през май 2018 година - седмици откакто двамата разменили телефонните си номера на вечеря в Лос Анджелис. Отношенията сред Мохамед бин Салман и Джеф Безос се обтегнаха след убийството на саудитеца Джамал Хашоги, подлагал на критика властта в последните години, в това число като колумнист в притежавания от Безос The Washington Post.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР