Специфичният приоритет, с който се надяваме България и българското председателство,

...
Специфичният приоритет, с който се надяваме България и българското председателство,
Коментари Харесай

Павлова: Искаме българското председателство да се запомни като Балканско


Специфичният приоритет, с който се надяваме България и българското председателство, да бъде запомнено, а имено да бъде Балканско председателство. За нас тематиката за европейската вероятност на Западните Балкани и свързаността им, е специфичен фокус на целите и напъните ни.

Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова по време на Срещата на ръководителите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейски Съюз (Председателски КОСАК), съобщи кореспондент на БГНЕС.

Павлова акцентира, че България регистрира значимата роля на Екологичен потенциал и националните парламенти. За нас положителната съгласуваност с национални парламенти беше водещ принцип при изработването на целите на българското председателство.

Тя показа целите на българското председателство. „ Посланието, което желаеме да отправим „ Съединението прави силата “, е обръщение, уповавам се припознато повече от всеки път в Европа. Послание, което беше доказано в последните дни в това число от европейските водачи, тъй като Европа повече от всеки път се нуждае от единение, с цел да бъде мощна, да просперира и да реализираме това развиване, от което всички се нуждаем “, безапелационна бе Лиляна Павлова.

Четири са целите на българското председателство.

Първият приоритет е бъдещето на Европа и младежите. Ресорният министър посочи, че в границите на този приоритет стои това каква Европа желаеме, каква Европа след 2020 година в изискванията на Брекзит, ще имаме. „ Той следва в идващите седмици, което е решението за това какъв ще бъде бюджетът след 2020 година, многогодишната финансова рамка, чийто план следва да бъде показан през месец май. Трябва да дебатираме по какъв начин да реализираме салдото на това, че ще имаме бюджет с минус 10-15 милиарда вследствие на излизането на Англия, от една страна “, разяснява Павлова.

От друга страна, бюджет, който наложително в себе си, трябвало да обезпечи забележителен финансов запас за обичайните политики, каквато е кохезионната политика, общата селскостопанска политики, и в същия миг, давайки си сметка, че този бюджет трябвало да адресира новите предизвикателства-сигурността, миграцията, външните дейности и фондове, които бяха признати, климатични промени.

Вторият приоритет на председателството е тематиката за сигурността и стабилността. Лиляна Павлова дефинира тази тематика като извънредно значима, от една страна за сигурността на външните граници на Европейски Съюз, по-ефективен надзор на външните граници. „ Все още имаме разнопосочни отзиви за това каква промяна ще приемем за Дъблинския правилник. Вече четири ръководи работиха по тематиката за сигурността и се надявам 2018 година да реализираме единодушие по този въпрос “, добави министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

„ Третият приоритет за нас е характерният приоритет, с който се надяваме България и българското председателство, да бъде запомнено, а имено България да бъде Балканско председателство. За нас тематиката за европейската вероятност на Западните Балкани и свързаността им, е специфичен фокус на целите и напъните ни “, съобщи Лиляна Павлова.

„ Вярваме, че България като страна от Балканите повече от всеки път имаме какво да дадем, да протегнем ръка към съседите и приятелите ни от Западните Балкани. Мирът, сигурността и стабилността на Европа е значима. Държави, част от Европа, минали през не леки исторически и стопански провокации, имат потребност от нашата поддръжка и воля, и най-много вероятността за това, че в случай че положат нужните старания, с цел да изпълнят всички тези критерии и задължения, имат своята вероятност и имат късмет за присъединение към Европейски Съюз “, изтъка отрасловият министър.

„ В същия миг си даваме сметка и за нас е извънредно значимо тази тематика, европейска вероятност и поддръжка, да не бъде разчетена като подправени обещания, или подправен сигнал за това, че те в идващите 6 месеца могат да получат дата за присъединение или, че би трябвало да подценят всички задължения и старания, които би трябвало да бъдат направени и изпълнени “, сподели Павлова.

Вярваме, уточни тя, че европейската вероятност, минава през това да създадем почтен проект и разбор на всяка една от страните, по отношение на нейния принос и задължения, които извършва, и всичко това, което занапред има да бъде изпълнено.

От друга страна, Павлова регистрира, че процесът ще отнеме години. В рамките на тези години имаме вяра, че за стабилността и просперитета, е значимо да има добра съгласуваност, изтъка тя.

Четвърти приоритет е цифровата стопанска система, умения и цифровият пазар.

Във връзка с цифровите технологии Павлова посочи някои съществени обстоятелства и данни, свързани с България, Западните Балкани и района. „ Ние виждаме в промишлеността на цифровите технологии значима ниша, към която да поставим своите старания, с цел да притеглим младежите и тези, които отидоха да учат в чужбина, да се върнат тук, тъй като този бранш ще даде опция на стопанската система да проработи. Това е и секторът, който в България регистрира над 600% растеж в последните 10 години. 1,2 милиарда евро са приходите, които отчитаме към 2016 година в този бранш “, сподели Павлова.

Тя приключи с това, че България се гордее със постоянен стопански напредък от съвсем 4%, нулев бюджетен недостиг и равнище на националните задължения - под 26% и с което сме трети в Европа.

„ България е трета в Европа и по своите исторически артефакти, след Италия и Гърция. Втора в света е по благосъстояние на минерални извори и преди всичко по произвеждане и експорт на лавандула и лавандулови артикули. В исторически проект със своята 1300-годишна история България има какво да показа с Европа, България в никакъв случай не смени своето име, гордеем се с кирилицата и със своя език, поради което Българското председателство ще се води на български език “, уточни още министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР