Специалностите, по които ще се обучават студенти в бъдещия филиал

...
Специалностите, по които ще се обучават студенти в бъдещия филиал
Коментари Харесай

НХА идва в Бургас с най-атрактивните си специалности


Специалностите, по които ще се образоват студенти в бъдещия филиал на Националната художествена академия в Бургас, бяха показани през днешния ден в морския град от управлението на образователното заведение и кмета Димитър Николов.

Ректорът проф. Николай Драчев акцентира, че това е първото териториално изнасяне на НХА, а Бургас се е утвърдил като съвременно културно и туристическо средище. Нуждата от филиал е подбудена и от обстоятелството, че в Източна България няма висше учебно заведение по изобразителни изкуства.

В степен „ бакалавър “ ще се осъщестява банкет по специалностите „ Живопис “; „ Стенопис “; „ Графика “; „ Книга, илюстрации и печатна графика “; „ Плакат и образна връзка “; „ Рекламен дизайн “ и „ Мода “. В магистърска степен ще се образоват студенти по „ Арт терапия “. Отделно, има опция бъдещите студенти да придобият и втора, изборна компетентност, „ Теория и процедура на художественото обучение “. Тя обезпечава и педагогическа дееспособност.

Проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства разясни, че за всички специалности в неговия факултет (без „ Рекламен дизайн “ и „ Мода “) има един общ изпит – по изобразяване.

„ За да можем да подпомогнем младежите, ние вършим един районен конкурс, взаимно с Община Бургас, който е конкурс по изобразяване. Спечелилите отлична оценка в този конкурс имат правото да бъдат освободени от изпита по изобразяване “, разясни проф. Бенчев.

За съответните специалности има и обособени изпити. Те ще се организират в София. От НХА разясниха, че образованието във филиала ще дава опция и за креативен продан, тъй като образователното заведение работи по „ Еразъм “ и „ Еразъм + “ и има подписани контракти с над 70 университета с изключение на в Европа, само че и в Китай и Мексико. При сполучливо довеждане докрай може да се работи с дипломата на НХА съвсем в целия свят. Дипломата е годна, а за Съединени американски щати и Канада се издават спомагателни удостоверения.

Очаква се да се одобряват до 8 души в компетентност, към 65 в първата година на филиала. В бъдеще ще има опция той да се уголемява, а кметът Димитър Николов добави, че към този момент са ангажирани пространства и в бъдещия Експо център, който ще се строи до Морската гара. Николов изрази удовлетворение, че образователната година в Бургас към този момент ще се открива в три висши заведения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР