Специално звено в Министерството на туризма ще следи за качеството

...
Специално звено в Министерството на туризма ще следи за качеството
Коментари Харесай

Спецзвено ще следи за качеството на туристическите услуги


Специално звено в Министерството на туризма ще следи за качеството на предлаганите туристически услуги, съгласно промени в Закона за туризма, които са оповестени за публично разискване.

Предвижда се също обединяването на сектора в няколко представителни организации, вместо 190 сдружения, както са в този момент. Регламентира се и статутът на националните курорти и на построяването на туристическата инфраструктура. Въвежда се указател на ски учебните заведения и категоризацията на ски пистите. Предвижда се още и издаване на етикет за качество, както и народен указател на туристическите фестивали и събития.

Проектът дава опция средства от фонд " Култура " да се употребяват за туристически атракции.

Целта на измененията е да се усъвършенства качеството на предлагания туристически артикул и да се защитят правата на потребителите, а България да се утвърди като дестинация за ски и планински туризъм.

Спецзвено за надзор към министъра на туризма

Предлаганото профилирано звено към министъра на туризма ще следи за качеството на туристическия артикул. Сега контролът е следващ. След като се получи сигнал от Комисията за отбрана на потребителите, би трябвало да се откри нарушаване и да се подхващат ограничения.

Сега концепцията е превантивно да се вършат инспекции на туристическите обекти, с цел да се види дали те дават отговор на оповестената категоризация и навреме да се вземат ограничения. По този метод ще се подсигурява качеството на туристическите услуги, които са значими за имиджа на страната ни като туристическа дестинация.

В новото министерско спецзвено ще бъдат привлечени част от чиновниците, които сега са работят в Комисията за отбрана на потребителите.

Не се планува повишение на глобите поради усилване на контрола, само че се вкарва повишен размер на наказването при положение, че нарушаването бъде осъществено наново. Сега няма обособена глоба за наново нарушаване.

" Етикет за качество "

Като спомагателна гаранция за качеството на туристическите услуги се вкарва непринуден документ " Етикет за качество ". Той ще бъде издаван на тригодишен интервал и ще се връчва от министъра на туризма, плануват измененията в закона.

Този документ ще удостоверява, че предлаганите туристически услуги дават отговор на стандартите.

Развитието на националните курорти

Въвеждат се условия, на които би трябвало да дават отговор националните курорти. Сега има 42 курорта от национално значение: 19 балнеолечебни, 5 планински и 18 морски. От тях обаче единствено 8 имат статут на национални курорти според дефиницията за " народен курорт " в Закона за туризма.

Промените дават опция на тези, които нямат подобен статут, да го получат след осъществяване на избрани условия, главно свързани с създаване на нужната туристическа инфраструктура. Условията ще бъдат избрани от разпоредба към закона.

Механизъм за обединяването на сектора

Предлаганите промени основават механизъм за сливане на туристическия отрасъл, който да образува единна позиция в връзката с страната.

В момента в Националния туристически указател са вписани 9 браншови туристически сдружения. Три от тях са в бранш " туроператорска и туристическа агентска активност ", а 6 са в бранш " хотелиерство и ресторантьорство ". Това са в действителност двата съществени бранша в сектора. Отделно съществуват 11 професионални и 11 продуктови сдружения, а общият брой вписани туристически сдружения е 190. Тези данни демонстрират нуждата от понижаване на техния брой като се планува механизъм за обединяването им и основаване на представителни организации на национално равнище. Целта е да се увеличи качеството и успеваемостта на връзката сред страната и бизнеса.

Промените плануват да има локални, районни и национални сдружения, които се нареждат продуктово и браншово. Те ще имат право да вземат участие единствено в една национално представителна организация.

Туристическото съдружие ще се признава за национално представително с решение на държавното управление по предложение на министъра на туризма за период от 4 години.

Условията за регистриране на националните туристически сдружения в Националния туристически указател, както и критериите и редът за определяне на сходство с критериите за представителност ще се дефинират с разпоредба.

Развитие на планинския и ски туризъм

За развиването на планинския и ски и туризъм се оферират промени свързани с създаване на инфраструктура и гарантиране качеството на услуги в ски учебните заведения.

Въвежда се нов метод при определянето на типовете ски писти и зони. За задачата комисията на министерството ще прави както първична инспекция по искане от оператора на ски зоната, по този начин и настоящи инспекции за обезопасеността и осведомителна обезпеченост на ски пистите, на детските ски зони и на снежните паркове.

Въвеждат се и условия за построяването на ски зона или уголемение на съществуваща. Това ще става въз основа на организационен проект по Закона за устройство на територията. Относно построяването или разширението на ски зона в горски територии или аграрни земи - държавна или общинска благосъстоятелност, способените органи би трябвало да учредяват възмездно право на градеж и/или съответните лимитирани вещни права (сервитути) при съблюдаване на наредбите на Закона за горите, Закона за запазване на земеделските земи и Закона за собствеността и използването на земеделските земи, планува законопроекта.

Заложено е още и узаконяването на ски учебните заведения. В тях може да преподават единствено ски учители, които имат документ за дееспособност. Процедурата ще е сходна на тази през която минават планинските водачи и екскурзоводите.

Регистър на туристическите атракции, фестивали и събития

Досегашните два регистъра – на туристическите атракции и на фестивали и събития се сплотяват в един, плануват още измененията. Целта е да бъдат законово регламентирани вписванията в тях. Новият указател ще бъде част от Националния туристически указател, воден от Министерството на туризма. По този метод жителите ще получават нужната им информация от едно място.

Промените плануват Национален фонд " Култура " да финансира и туристически атракции. За задачата министърът на туризма ще стане член на Управителния му съвет, планува още законопроектът. Бюджетът на фонд " Култура " е дребен – към 1 – 2 млн. лева годишно. Единствено тази година поради европредседателството беше повишен на 17 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР