Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на

...
Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на
Коментари Харесай

Д-р Емилова помогнала на арх. Ракаджиева: Вяра повярва, че може да си здрав без лекарства

 34-1

Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова продължава своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 4500 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Архитектката Вяра Ракаджиева потърсила помощ от доктор Емилова, откакто се „ сдобила ” с доста тежка астма, лист с още диагнози и наложително наличие в чантата на две помпички за справяне с кошмарните дихателни пристъпи.

До студентските години Вяра дори нямала медицински картон. Била здрава, доста енергична и интензивно плувала. Но като множеството съвременни градски хора и тя попаднала в напрежението на всекидневието и омагьосания кръг на заболявания, килограми и купища медикаменти. Получила втора степен затлъстяване, хиперинсулинизъм, черният й дроб бил повишен и омазнен, равнищата на артериално налягане нараснали. Но най-мъчителна била бронхиалната астма. Появила се след доста ангини и лекуването им с антибиотици. Вяра си спомня, че когато я приели по неотложност в болница поради ужасни болки в гърлото от гноясал цирей на фаринкса, всеки ден й поставяли „ по една тавичка ” инжекции антибиотик. Въпреки медикаментите, астмата не отстъпвала, пристъпите на зной били тежки, появили се двете помпички и дежурната диагноза, че обречеността е за цялостен живот.

Жената потърсила избавление в санаториални процедури в Сандански. Но постигнатият резултат бързо липсващ. Започнало да й се постанова да спи седнала, тъй като се давела, и заран тръгвала по задания изтощена и ядосана на заболяването. Хранела се главно с месни и млечни артикули, тестени и сладки неща.

Точно това трансформирала още с първото си идване в медицинския център на доктор Емилова през 2012 година Била като разтърсена от думите на лекарката, че в случай че за 6 месеца не помни млякото и млечните творби и смъкна 20 кг, ще не помни и астмата. Изглеждало прекомерно просто и мечтано невероятно. Първото недояждане на Вяра Ракаджийска било 20 дни, последвано от 20 дни зареждане. Болестта като че ли по знамение отстъпила. Според доктор Емилова казусът на дамата има напълно разумно пояснение. Консумирането на огромни количества млечни артикули провокира в организма формиране на слуз, причина за разнообразни дихателни проблеми. Освен това води до добиване на калций от костите и заплашва организма с остеопороза.

Всяко недояждане на Вяра е по 20 дни с 20 дни зареждане. Посещавала е няколко пъти медицинския център, правила е програмата и сама. Забелязала е, че когато поради огромен стрес в работата пренебрегне препоръките на доктор Емилова, се усеща некомфортно и килограмите припомнят за себе си. Но астмата е към този момент в предишното.

Съветът на доктор Емилова проработил и при сина на Вяра

Иван Палигоров е на 14 години. От бебешка възраст получавал по „ постоянен график “ тежки отити и приемал няколко пъти годишно антибиотици, спомня си майка му. Трябваше ми известно време да направя връзка сред съвета на доктор Емилова към мен и опцията да се овладее непрестанното боледуване на сина ми, споделя Вяра. Нито един доктор, с изключение на нея, не изрече убеденост, че отитът и млякото вървят ръка за ръка, разбивайки здравето ни.

Иван претърпя доста тежки моменти. След консумация на прясно мляко получаваше хрема и единствено ден-два по-късно се възпаляваха ушите. Приеман е бил по неотложност в „ Пирогов “ за седмица поради трудно инфектиране на ушите. Пукано му е било тъпанчето, отново при незабавна обстановка. Това е извънредно мъчителна операция и момчето се гърчи в ръцете на Вяра и пищи. За малчуганите е стряскащ дори и типът на инструмента, сходен на подострена отвертка, спомня си майката на Иван. На всичко от горната страна ушите не бивало да се мокрят цели 6 месеца.

След като стопира прясното мляко и мощно лимитира сиренето и кашкавала, Иван Палигоров е държавен първенец в плуването и отличен възпитаник. Тренира в клуб КПС „ Олимпия “ на единствената ни /досега/ олимпийска шампионка Таня Богомилова.

Титлите на момчето са и в най-тежки, даже за категория мъже, дисциплини- 400 м съчетано плуване /100 м бътерфлай, плюс 100 м тил, плюс 100 м бруст, плюс 100 м кроул/, 400 м свободен жанр, 1500 м свободен жанр. Национален първенец е в модерния петобой /до 14 години, двубой/- 100 м кроул, плюс 1600 м тичане.

Вицешампион е по акватлон /към федерацията по триатлон/- 1000 м тичане, плюс 200 м кроул, плюс 1000 м тичане.

Младият гений тренира единствено плуване, само че този всестранно разрастващ спорт му е потребен за впечатляващи изяви в три родни федерации от олимпийското семейство.

Сладолед за първенци

 26-03

Продукти за 4 порции:

4 бр. замразени банани
1 суп. лъжица хранителна квас
50 г пресни или замразени боровинки
няколко зрънца ванилия

Приготвяне:

Бананите авансово се обелват, увиват в хранително фолио и замразяват във фризер за към 1 ден. Изваждат се и се насичат с изострен и постоянен кухненски нож на шайби, до момента в който са още твърдо замръзнали. Поставят се в блендер или кухненски робот. Добавят се останалите артикули и се блендират до приемане на тънък сладолед. Консумира се незабавно след приготвянето. Повторно заледяване скапва вкусовите му качества и консистенцията.

Рецептата е на Веселин Станков – консултант- помощник в медицинския център на доктор Емилова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР