Специално за “Труд д-р Людмила Емилова представя своята поредица на

...
Специално за “Труд д-р Людмила Емилова представя своята поредица на
Коментари Харесай

Елена Пенчева от Пловдив: Бях обречена, промяната при д-р Емилова ме зареди за живот

 34-1

Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова показва своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 4500 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Всеки ден Елена Пенчева от Пловдив взимала 46 хапчета дневно. Днес те са 4 1/2 и резултатът е реализиран единствено за две години.

68-годишната жена попаднала при доктор Емилова като компаньон на внука си. Дъщеря й и зетят били обезпокоени от насъбраните килограми на момчето, което като множеството връстници се изкушавало от бързите храни. Бабата била леко скептична към плодолечението, само че впечатлена от видяното в медицинския център и от лекциите на доктор Емилова, разкрила какъв брой изгоди могат да се реализиран. И решила да опита.

Била пробвала всевъзможни диети и “чудодейни ” системи, само че без никакъв резултат. Тежала 112,7 кг при растеж 158 см. Но килограмите били в края на предългия лист със здравословни проблеми. Елена дефинира положението си до 2015 година като на заседнал в обезсърчителна невъзможност човек със стопена религия за всеки идващ ден. Начинът ми на живот беше незаконен във връзка с здравето, споделя през днешния ден дамата. Била трудоустроена поради онкологично заболяване, наложило премахване на матката. Претърпяла 20 мъчителни лъчетерапии. От енергична и интензивно ангажирана персона се трансформирала в сходство на себе си. С тъга изминавала 50 крачки, цигарите стигнали до 3 кутии дневно, в нормалното меню било месо, салами, сирене, кашкавал. Първата победа на Елена след срещата с доктор Емилова пристигнала със прекъсване на пушенето, а откакто заменила трите медикаменти за мъчителните крампи в подбедриците със надробен сусам, си припомнила вълнуващото чувство да стъпваш леко и да се разхождаш на пожеланите дистанции. С крачките се увеличавали и усмивките.

Те били предизвикани и от невероятното усъвършенстване в общото положение на Елена. В медицинския център тя пристигнала, преди да си направи двете избрани от формалната медицина като наложителни интервенции – на жлъчката и на сърцето. Имала диабет втори вид и затруднения. Крайниците й били наранени от полиневропатия. С ангиография се открило, че сърдечните артерии са стеснени и наранени от голям брой солидни калциеви отлагания върху атеросклеротични плаки /исхемична болест на сърцето/. Кръвното налягане било “дежурно ” високо, нараснали били равнищата на пикочната киселина. Черният й дроб бил наедрял и омазнен до трета степен /гъши дроб/. Жената постоянно боледувала от грип и настинки и се налагало да приема антибиотици. Измъчвали я от време на време остри болки поради камъни в бъбреците. Претърпяла счупвания на дясната подбедрица и на двете ръце. Според доктор Емилова това било породено от изобилната консумация на мляко и млечни артикули, разреждащи костното вещество /остеопороза/.

Обезсърчаващата картина почнала да губи най-черните си нюанси още с първото идване на Елена в медицинския център през 2015 година Д-р Емилова я насърчила да се пребори с болките и най-много с обезверяването. Състоянието на дамата изисквало специфични грижи и медицинският екип я следил през 2 часа. Със прецизно природосъобразно хранене положението й бързо се подобрило- кръвното се намалило, кръвната захар се нормализирала, увереното вървене към този момент не било толкоз мъчно, възпалението на жлъчката се успокоило. Елена и доктор Емилова се чудели на какво най-вече да се зарадват.

До ноември т. година дамата свалила над 20 кг, 10 от които мазнини. Кръвното налягане стига стойности от 105/60 без медикаменти. В норма е и кръвната захар, също без лекарства. Повишени са равнищата на “добрия ” холестерол, отзвучали са недоволствата от жлъчните и бъбречни рецесии. С ехографско проучване в медицинския център е открито, че се е стопил бъбречен камък, а черният дроб към този момент не е омазнен.

Елена постоянно посещава медицинския център и прецизно съблюдава наученото от лекциите на доктор Емилова и потребните на практика препоръки. Записала си е рецептите от кулинарното учебно заведение и ги ползва усърдно. Цялата й фамилия към този момент е правилен почитател на природосъобразното хранене. Дори снаха й е разкрила магазин за здравословни артикули. Елена довела при доктор Емилова и брат си, който поради голяма натовареност в работата, занемарил грижите за здравето. Жената е уверена, че няма невъзможни за реализиране цели. По специалност и предопределение Елена е еколог. Участвала е в колективите, основали двете Червени книги на България- за животинския, и за растителния свят. Занимавала се е с образования на възпитаници и учители, създавали са зелени патрули. На малчуганите казвала, че всяко растение има душа. И е част от благосъстоянието на природата, част от която сме и ние.

Коледните пости започнаха на 15 декември. В този интервал се изключва използването на месо, мляко и млечни артикули, яйца. В избрани дни се употребяват риба и мекотели. Постът зарежда тялото с сила и укрепва духа. Важно е да не посягаме към артикули с бяло брашно, бяла захар и сол и да не пием алкохол и подсладени питиета, тъй като това обезсмисля концепцията за постите. Подходящи са сурови плодове и зеленчуци, бобови култури, ядки, семена и пълнозърнески храни (булгур, елда, кафяв или басмати ориз, киноа, просо и др.). Постно ядене с огромна салата и филийка пълнозърнест самун е препоръчваното от доктор Емилова меню за коледните пости. Две изпитани предписания предлага Илия Илиев , основен готвач в медицинския център на доктор Емилова.

Зелена салата със семена и авокадо

 зелена салата авокадо

Зелената салата се накъсва на едро. Прибавят се рукола, авокадо, нарязано на кубчета, слънчогледови семки /сурови/, настърган морков и леко запечени на изсъхнал тиган пълнозърнести сусамени зърна.
Тази къса топлинна обработка прави по-плътен усета на сусама и отключва аромата му.
Салатата се овкусява с щипка морска или хималайска сол, зехтин екстра вържин и лимон. По предпочитание се прибавят обезсолени маслини каламата.

Брюкселско зеле на фурна

За една порция

 44-2

350 г сурово брюкселско зеле се поръсва с малко морска или хималайска сол, щипка куркума или шафран, щипка риган натрошено клонче лимонена мащерка. Добавя се скилидка необелен чесън и всичко се разбърква добре. Пече се 20 мин. на 160 градуса в комбинирана фурна /пара и топлина/л Ако фурната няма тази екстра, печенето е за 15 мин. на 180 градуса, като в съда се прибавя малко количество вода и съдът се захлупва с похлупак. Поднася се със сос от ядково кисело мляко, смлени орехи и копър. По предпочитание може да се прибави пасиран чесън.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР